Af Lena Stennicke 5. maj 2021 |

Fordrevne armeniere er fanget i limbo

Da konflikten mellem Armenien og Aserbajdsjan brød ud, måtte Toma forlade sit hjem med sin syge mand og parrets seks børn. Hjemme kunne de leve af deres jord. Nu har familien ingen muligheder for at forsørge sig selv. Mission Østs hjælp falder på et tørt sted.

Mød Toma - en 37-årig armensk kvinde, der har seks børn og en mand med hjerneskade. Og som om dette ikke i sig selv er en hård nok situation, har hun nu også mistet sit hjem, indtægtsmuligheder og alle sine ejendele.

En fredsaftale mellem Armenien og Aserbajdsjan har efterladt familiens landsby, Zangilan, på aserbajdsjanske hænder. Toma og hendes familie måtte derfor efterlade alt og søge tilflugt hos slægtninge i Vorotan, en landsby på den armenske side af den nye grænse til Aserbajdsjan.

Bortset fra at modtage lidt støtte til mad fra kommunen og kortsigtede sociale pakker fra det offentlige, lever familien i øjeblikket af deres opsparing, hvilket naturligvis ikke er en holdbar løsning.

Hertil kommer, at den økonomiske byrde er ekstra tung på grund af, at Armenien er ramt af ekstraordinær høj inflation.

Meget tiltrængt hjælp

Hjælpen fra Mission Øst letter presset lidt. De hygiejnepakker og beskyttelsesudstyr mod COVID-19, familien får, frigiver penge til mad og andre basale fornødenheder.

”Vi har brug for alle disse ting. De er meget dyre, men de er nødvendige, så vi ville ellers blive nødt til at købe dem – og det koster os penge, som vi ikke har,” siger Toma og understreger, at det letter byrden en smule for hende og hendes værtsfamilie at få denne støtte fra Mission Øst.

Toma og hendes familie er en ud af 600 fordrevne familier i Vayots Dzor-området, der har modtaget hjælpepakker af Mission Øst.

At flygte var den eneste mulighed

Udover at forlade deres hus måtte familien også efterlade 300 træer og alle deres husdyr – som var det, familien plejede at leve af. Toma producerede og solgte druer og tjente herved penge nok til at forsørge familien. På grund af Tomas mands helbredsproblemer, vil han have meget svært ved at finde sig et arbejde.

”Vi har mistet alt det, vi har skabt for vores børn. Vi er i en meget svær situation nu, og vi har en daglig kamp at få enderne til at mødes,” siger Toma. Hun er dog meget bevidst om, at familien ikke havde andre muligheder end at flygte og efterlade alt.

En af deres naboer forblev i Zangilan efter evakueringen. Naboen er desværre nu blevet rapporteret dræbt. Hans historie har ramt familien hårdt, og han vil være endnu et forfærdeligt minde fra den krig, der tog deres hjem.

Tomas situation er langt fra enestående. Siden konflikten brød ud i slutningen af september, har mere end 70.000 armeniere været nødt til at flygte fra Nagorno Kharabakh, da området blev en del af Aserbajdsjan.

Håbet om et stykke jord

Toma håber, at de får støtte til at bosættelse sig i et hus på et nyt stykke jord. Hvis de får det, er hendes plan at plante træer og starte et nyt liv, der vil betyde et hjem og et håb for hendes børn.

Mission Østs repræsentant i Armenien, Narik Kirakinian, forklarer, at familien som de tusinder af andre er fanget i dette limbo. Mens de afventer beslutninger vedrørende potentiel genhusning, får de hjælp fra Mission Øst.

”De er meget taknemmelige, fordi det ikke kun hjælper dem, men også værtsfamilierne for den del af flygtningene, der bor hos slægtninge. Vi giver dem en chance or at lette byrden for deres værter ved at de kan bidrage med de pakker, de får.”

Pakkerne indeholder:

  • Tandbørster og tandpasta
  • Sæbe, shampoo, opvaskemiddel og vaskepulver
  • Toiletpapir, hygiejnebind og håndklæder
  • Masker og sprit