Af Kim Hartzner 17. nov 2020 |

Familie håber at vende tilbage til udbombet hjem

”Efter bombningerne blev vores hus fuldstændig ødelagt,” fortæller 57-årige Nellie, der måtte flygte med svigerdatter og børnebørn, da bomber ramte deres hjemby i Karabakh. Men hun håber på fred og mulighed for genopbygning.

Den gamle Karabakh-hovedstad Shushi er faldet til aserbajdsjanske styrker og en fredsaftale har efterladt armenierne med halvdelen af deres tidligere territorium. De har også måttet overlade en beskyttelseszone omkring Karabakh til Aserbajdsjan.

Kampene har siden 27. september sendt mellem 70 og 100.000 armeniere på flugt ind i det sydlige Armenien. Mission Øst er på pletten for at hjælpe flygtningene med mad, vintertøj og hygiejneudstyr og værnemidler til beskyttelse mod COVID-19.

Flygtningene har måtte efterlade huse og ejendele i deres tidligere hjemstavn og må nu klare sig på nødhjælp og en håndsrækning fra deres armenske naboer.  

Hus bombet sønder og sammen

57-årige Nellie mistede alt, da hendes og hendes mands to-etagers hus i Karabakhs hovedstad Stepanakert blev fuldstændig ødelagt den 10. oktober, da aserbajdsjanske fly og droner bombede byen i hele tre omgange.

Nellie har set et billede af ruinerne fra huset og ved, at hun bliver nødt til at starte forfra, når der måske bliver fred, og hun kan vende tilbage.

På trods af denne forfærdelige situation, er hun og hendes lille familie dog bedre stillet end de fleste andre fordrevne, der flygter fra Karabakh-krigen: Familien har fundet en generøs udlejer uden for den sydlige armenske by Yeghegnadzor, der har huset Nellie og hendes en svigerdatter og to børnebørn og generøst hjælper dem med alt det, de har brug for.

Håber at kunne vende tilbage

Som så mange andre kvinder fra Karabakh tilbringer Nellie søvnløse nætter med at bekymre sig om sin mand og to sønner, der stadig er ved fronten.

Men hun nærer alligevel håb for fremtiden:

”Jeg venter på, at der kommer fred hver dag. Vi vil få mulighed for at genopbygge vores hus. Jeg venter hver dag på at vende tilbage til Karabakh.”

Det gælder fremtiden for de to børnebørns – 9-årige Armine og 6-årige Artur. Armine oplæser et digt og fortæller, at hun vil være læge, når hun bliver stor. Så hun kan hjælpe folk.

Donér