Første erhvervsuddannelser nogensinde gør unge med handicap til gartnere og tæppevævere

I Armenien, hvor handicap i årtier har været forbundet med skam og tabu, er udviklingshæmmede langt om længe på vej ud på arbejdsmarkedet. To skoler har slået dørene op for landets første erhvervsrettede uddannelser til unge med handicap.
 

Af Tania Maria Lüders Rusbjerg, journalist i Mission Øst

26-årige Mesrop har svært ved at holde på en skovl. Vandkanden er heller ikke helt nem at håndtere, og riven volder ham også en del besvær. Når klassen får undervisning i at grave eller så blomsterfrø ude i skolens have, kæmper han lidt mere end sine kammerater, der også er udviklingshæmmede.

Men Mesrop vil være gartner. Og i efteråret fik han muligheden for at uddanne sig, da to skoler i Armeniens hovedstad, med hjælp fra Mission Øst, slog dørene op for landets første erhvervsrettede uddannelser for unge med fysiske eller mentale handicaps.

Uddannelserne er en revolution på handicapområdet i den tidligere sovjetrepublik, hvor det i årtier har været et enormt tabu at leve med for eksempel muskelsvind, spastiske lammelser, autisme med mere. Situationen i landet er så alvorlig, at der i dag stadig findes forældre, der føler sig tvunget til at skjule deres børn med handicap derhjemme i skam, fordi samfundet fortæller dem, at de er 'forkerte'.

Arbejdsgiverne er positive
Mesrop, der med sine fysiske udfordringer insisterer på at gennemføre den tre år lange uddannelse uden særbehandling, er én blandt 52 elever, der dette skoleår har valgt mellem gartnerfaget eller en fremtid som tæppevæver.

"De to fag er nøje udvalgt efter en undersøgelse hos blandt andre arbejdsgiverne," fortæller Susanna Tadevosyan, præsident for Mission Østs partnerorganisation, Bridge of Hope.

"Inden for gartnerfaget oplevede vi, at arbejdsgiverne er positive over for at ansætte folk med handicap, så længe de udfører opgaverne tilfredsstillende. Samtidig er der en efterspørgsel efter gartnere i for eksempel offentlige parker, fordi uddannede gartnere uden handicap foretrækker at arbejde inden for mere avancerede områder," siger Susanna Tadevosyan.

Ny lov på lang sigt
Mission Øst har planer om at støtte udvidelsen af de nye faguddannelser til yderligere fire skoler i en anden armensk region, Tavush. Generalsekretær Kim Hartzner siger:
"Med fuld opbakning vil de første af yderligere 500 unge mennesker med et handicap allerede i efteråret 2010 få chancen for at blive dygtige til et håndværk, så de en dag kan forsørge sig selv."

Danmark indførte i 2007 ’Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov’, og cirka 2.000 unge med et mentalt eller fysisk handicap er i dag ved at uddanne sig. Kim Hartzner drømmer om et tiltag som dette:
"På længere sigt håber jeg, at vi kan få indført en ny lov i Armenien, der, selvom landet stadig er langt bagefter i forhold til andre europæiske lande, gør det til et krav som i Danmark at tilbyde alle en erhvervsuddannelse."

Vidste du,
at i 2005 fik Armenien en ny national lov, der giver børn med handicap samme ret til skolegang som alle andre børn. Loven blev vedtaget med hjælp fra Mission Øst og har banet vejen for de to nye erhvervsuddannelser.

Mød en af de nye studerende, David (nederste billede), i Mission Østs blad. Hent bladet her.

Læs mere om Mission Østs arbejde i Armenien her

Nyheder fra Armenien

Ingen tilgængelige nyheder.