Armenien: Seje mødre kæmper for de svageste

Mission Øst har hjulpet mange armenske børn med handicap til et bedre liv. Men en af de største successer har været at hjælpe mødrene.
 
Ti mødre sidder og ser spændt på mig, da jeg ankommer til den lokale skole i Movses, en lille by tæt ved grænsen til nabolandet Aserbajdsjan. Vi har sat hinanden stævne i skolens lektierum for at snakke om, hvordan mødrene støtter det sociale arbejde for børn med handicap. Området er et af Armeniens fattigste, og derfor har Mission Øst siden 2006 arbejdet med at engagere og støtte forældre i kampen for at give deres børn med handicap et bedre liv.
 
Læs også om den radikale forandring af Vasdirez, da hun fandt ud af, at mennesker med handicap har ret til hjælp i Armenien.
 

En katastrofal fejl

Gruppens største succes, fortæller de mig, var at hjælpe drengen Ramen og hans familie. Ramen er multihandicappet, men myndighederne ville ikke anerkende hans handicap. Men så kom mødregruppen på banen. De fik en ekspert til at se på Ramen og skrev til myndighederne, som måtte bøje sig og tilkende familien en lille handicappension. ”Så nu dør de i hvert fald ikke af sult,” konstaterer gruppen tilfreds. Mødregruppen har også hjulpet fattige familier med at skaffe penge til skolebøger. De afholder hvert år påske- og julebazar og deltager i større kampagner med fokus på at få børn med handicap anerkendt som ligeværdige samfundsborgere.

Handicap er tabu

Gruppen blev dannet med støtte fra Mission Øst for at mødrene kunne lære at hjælpe hinanden og at hjælpe andre. ”Før var der registreret 114 børn med handicap i vores område, men vi har fundet 200 mere,” fortæller en af kvinderne. Mange familier med børn med handicap gemte deres børn væk i hjemmet af skam og af angst for at problemet kan skade de øvrige børns mulighed for at blive gift. Børn med handicap i Movses levede derfor en ensom tilværelse uden kontakt til verden udenfor. Nu, hvor børnene er kommet frem i lyset, kan de få behandling og på den måde komme til at klare sig bedre, og de kan komme i skole. Samtidig har familierne mulighed for at søge pension.
 
Se flere billeder af Mission Østs arbejde med mennesker med handikap i Armenien.

Fremtiden

Gruppens næste projekt er at hjælpe kvinden Nare, som er alene med to små børn, hvoraf den ene er svagsynet. Nare får kun en lille pension, og det har hun svært ved at klare sig for, så det vil gruppen forsøge at gøre noget ved.
 

Hjælp der varer ved

Heldigvis er gruppen i Movses ikke enestående. Mission Øst har støttet lignende grupper i hele distriktet. Grupperne har fået undervisning sammen for at lære, hvordan man bedst hjælper andre med deres problemer. De har lært, hvad mennesker med handicap har ret til, og hvordan man søger om fx pension. Men først og fremmest har de lært, at de i fællesskab kan bekæmpe tabuer og fordomme. 2 af medlemmerne fra denne mødregruppe er i dag ansat som socialarbejdere betalt af lokalsamfundet. De øvrige deltagere er frivillige.

Donér