Ukrainske flygtninge kommer til hægterne i Mission Østs-støttet center

Ukrainere flygter fra beskydning og bliver modtaget af ungarske frivillige, der knokler 20 timer i døgnet for at give dem mad, medicin og et sted at hvile ud. Betina Gollander-Jensen rapporterer fra et Mission Øst-støttet center, hvor humøret er højt.

Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen befinder sig sige nu ved den ukrainsk-ungarske grænse, hvor flygtninge får mad, helbredstjek og et sted at sove i en skole, som er forvandlet til et flygtningecenter.

Det er en lokale partnerorganisation HBAid, er står for hjælpearbejdet – helt konkret 14 frivillige, der betjener hele 300 flygtninge i 24 timers limbo på vej videre til bekendte i Tyskland, Tjekkiet, Italien er andre europæiske lande.

Frivillige knokler 20 timer i døgnet

- Jeg er dybt imponeret over de 14 frivillige, som arbejder 20 timer i døgnet fire dage om ugen for at hjælpe de ukrainske flygtninge, fortæller Betina Gollander-Jensen på en skrattende forbindelse over Teams.

Hvad er dit indtryk?

- Jeg er her, hvor der for to uger siden var en ganske almindelig folkeskole i en lille stille landsby ved grænsen til Ukraine. Den er blevet omformet til modtagecenter, hvor de modtager 300 flygtninge hver dag. De 14 frivillige laver mad til 300 mennesker, de sørger for, at de har et sted at sove, og der er en læge til rådighed for sundhedstjek og medicin.

Det er virkelig et transitcenter, fortæller hun.

- Her de i 24 timer, hvor de kan sunde sig lidt og få hvilet ud, inden de drager videre mod familie og bekendte i andre lande.

Under beskydning hver anden time

Hvad er dit indtryk af de mennesker, du møder?

- Det, der slår mig, er at nogle af dem er kede af det og mange er i venteposition og sidder med deres telefoner og taler med deres pårørende, hvor de nu er på vej hen i Europa.

- Nogle af dem, jeg har talt med, er kede af det, og nogle fortalte, at de valgte at flygte, fordi luftalarmen lød hver anden time, fordi de var under beskydning.   

Det er Hungarian Baptist Aid (HBAid), der står for centret, som Mission Øst nu går ind og støtter.

I morgen fredag kører organisationen ind over grænsen til Ukraine med en konvoj med syv lastbiler med mad.

200
dkk

Donér