Mission Øst samlede ind til krigsramte ukrainere allerede samme dag som invasionen. Fandt hurtigt partnere både i Ukraine og ved grænseområderne, som var i fuld gang med at hjælpe flygtningene. Generalsekretær Betina Gollander-Jensen er især imponeret over frivilliges indsats.

– Jeg er meget tilfreds med at vi var ude med en indsamlingskampagne for Ukraines flygtninge samme dag, da krigen brød ud. Da var vi simpelthen på, og pengene begyndte at strømme ind, så vi kort efter kunne sende det første større beløb afsted til vores partnere.

Sådan indleder Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen et interview om, hvad hun især tænker tilbage på efter et besøg ved den ukrainsk-ungarske grænse for en uge siden.

– Det var naturligt at engagere sig, dels fordi vi har en historie med nødhjælp til østlande, men også fordi vi har en særlig ekspertise i at yde nødhjælp til udsatte befolkningsgrupper i krise- og konfliktramte lande, reflekterer hun.

– Det er jo en krise uden sidestykke, vi taler om her. Jo, der har været masser af krige tidligere, men krigen i Ukraine udviklede sig voldsomt hurtigt. Og det er ikke en borgerkrig, som vi kender det fra andre af vores arbejdslande, men en konventionel krig, der går ind og skaber massiv ødelæggelse og sender millioner af mennesker på flugt.

Partnere leverer varen

Men midt i dette kaos lykkedes det Mission Øst at få samarbejdsaftaler i stand med to organisationer, Medair inde i Ukraine og ved den polske grænse, og HBAid ved den ungarske grænse

– Jeg er rigtig tilfreds med, at vi hurtigt fandt partnerorganisationer, som kan levere på jorden – både inde i selve Ukraine og i grænseområderne. Vi er nu ved at finde endnu en partnerorganisation, der arbejder i den krigshærgede østlige del af Ukraine.

Det er fantastisk, at vi har så godt et netværk af alliancepartnere, at vi hurtigt kan gå ind og levere varen på jorden, fortsætter Betina Gollander-Jensen.

– Det er partnerorganisationer, der ikke blot sidder og planlægger, men allerede er i fuld gang med hjælpearbejdet. Hungarian Baptist Aid (HBAid), som jeg besøgte for nylig, havde allerede for 10 dage siden sendt 14 lastbiler med fødevareforsyninger ind over grænsen til Ukraine. Det viser, hvor dygtige de er til at levere.

Aktiverede bestående netværk

Og så er Betina Gollander-Jensen imponeret af det frivillige netværk i Ungarn, som hurtigt blev aktiveret.

– Jeg er rørt over Baptistkirkens frivillige netværk. De var allerede ansvarlig for 40 folkeskoler og gymnasier i Ungarn, idet myndighederne har uddelegeret ansvar for landets skoler til de seks største trossamfund i landet. Så da krigen brød ud, skrev Baptistkirkens ledelse til alle skoleledere og fik svar allerede 15 minutter efter, at de alle var klar til at hjælpe. Skolerne har tilsammen 1.600 medarbejdere, heraf 1.300 lærere. Sikke en frivillig stab, der pludselig kunne stables på benene!

De ungarske myndigheder har også uddelegeret ansvaret for nødhjælpsuddelinger ved de fem grænseovergange mellem Ukraine og Ungarn til trossamfundene, fortæller Betina Gollander-Jensen.

– Baptistkirken har fået ansvar for en af de mest travle overgange og bruger nu en lokal folkeskole som modtagecenter med uddeling af mad og hygiejneartikler samt tilbud om et sted at sove.

Takket være lokale partnere, der allerede var i gang med hjælp til flygtningene, kunne de indsamlede midler i Mission Øst hurtigt gøre gavn og blive omsat til mad, hygiejneartikler, sundhedstjek, madrasser, tæpper og overnatning til over 300 ukrainske flygtninge om dagen. De frivillige på modtagecentret arbejder 20 timer i døgnet fire dage om ugen for at hjælpe de mange flygtninge, som også har brug for råd og vejledning og psykisk førstehjælp i form af psykosocial støtte.