Mission Øst akutte kriser Ukraine
Af Karen Sophie Krag 24. aug 2022 |

Et halvt år med krig i Ukraine: Mission Øst hjælper med genopbygning

I dag den 24. august er det Ukraines uafhængighedsdag og samtidig halvårsdagen for den russiske invasion af Ukraine.

Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen har netop været på feltbesøg i det nordlige og centrale Ukraine for at tilse organisationens akutte hjælp til det ukrainske folk, inden vinteren for alvor sætter ind. Mission Øst hjælper med genopbygning i de krigshærgede nabobyer til den medieomtalte Kyiv-forstad Bucha – byer som er ligeså hærget og ødelagt som Bucha.

Mission Øst Generalsekretær Betina Gollander-Jensen

Klargøring til en kold vinter

Krigen er flyttet fra Kyiv til det sydlige og centrale Ukraine. Det betyder, at flere kan vende hjem til områder omkring Kyiv i det nordlige Ukraine, som før var under russisk besættelse og under angreb.

- Lige nu har mange mennesker akut brug for hjælp til at genopbygge deres ødelagte boliger, som for en stor del blev ødelagt under den russiske besættelse i foråret. Mission Øst hjælper helt konkret med nye vinduer og reparation af tage på private boliger, så borgerne kan blive i deres hjem hen over vinteren, fortæller Betina Gollander-Jensen.

- Flygtningstrømmen til Ukraines nabolande er aftaget markant, men der forventes en ny bølge af både flygtninge og internt fordrevne når  kulden begynder at sætte ind. Derfor fokuserer vi også på små-reparationer af de bygninger, som kan huse de internt fordrevne. Her er mange udækkede behov, nogle gange blot noget så enkelt som at rense skorstene og brænde.

Mission Øst er tilstede i både byer og landområder, hvor nødstedte mennesker bor i huse ramt af raketnedslag eller ødelagt af de omfattende kampe under den russiske besættelse lige uden for Kyiv.

Alarmberedskab

FN melder, at 6,7 mio. mennesker er flygtet fra Ukraine, 6,6 mio. er internt fordrevne og 5,500 civile er blevet dræbt.

- Befolkningen i Ukraine finder sig selv i en ny virkelighed med luftalarmer, der tikker ind på mobilen, hver gang Rusland iværksætter et nyt angreb mod regionen, fortæller Betina Gollander-Jensen.

Betina brugte som de fleste i Ukraine en luftangrebs-app, der advarer om risikoen for missilangreb.

- Alarmerne tikker ind døgnet rundt og lader borgerne vide, hvornår det er relativt sikkert at begive sig ud, og hvornår man skal søge beskyttelse. Jeg måtte flere gange i døgnet søge ned i et beskyttelsesrum, fortæller Betina Gollander-Jensen.

Mission Øst og vores partner Medair hjælper med genopbygningen i det nordlige og centrale Ukraine. Derudover yder Mission Øst effektiv nød­hjælp, lægehjælp og psykosocial støtte både inde i Ukraine og ved grænseområ­derne til Ungarn og Polen.

200
dkk

Donér

dkk