'Vores medarbejdere i Afghanistan står klar til at hjælpe'

PRESSEMEDDELELSE: Evakueringen fra Kabul er slut, og der er brug for massiv nødhjælp til Afghanistans 3,5 millioner fordrevne. Mission Østs 100 lokale medarbejdere er ved at forberede en hjælpeaktion.

Evakueringen fra Kabul er slut. Men en større krise er på vej i Afghanistan. En humanitær krise med mangel på vand, mad, husly og – ikke mindst – sikkerhed. Blot i år er 550.000 afghanere flygtet fra deres hjem. Siden maj er 250.000 flygtet – 80 procent af dem er piger og kvinder. Landet har ifølge FN 3,5 millioner internt fordrevne.

Mission Øst har arbejdet i landet siden 2001. Organisationens 100 medarbejdere – heraf 18 kvinder – er i sikkerhed og står nu klar til at arbejde. Fokus vil være akut nødhjælp til fattige og fordrevne i de nordøstlige provinser Takhar og Badakhshan. Her vil Mission Øst uddele hygiejneartikler, sæbe og beskyttelsesudstyr mod Covid-19, samt husgeråd til madlavning og opbevaring. Snart vil organisationen også genoptage arbejdet med at sikre rent vand og ordentlig sanitet for at folk ikke skal blive syge. Og give dem mulighed for at forsørge sig selv med husdyrhold, køkkenhaver og drivhuse.

Hjælpen vil gå i gang, så snart oprørsbevægelsen Taleban – nu de regerende i Afghanistans Islamiske Emirat (AIE) – kan garantere sikker adgang til landsbyer og flygtningelejre.

- AIE har anmodet os om at fortsætte vores aktiviteter, men vi har stillet tre betingelser: Sikkerhed, adgang og respekt for vores neutralitet og uafhængighed, fortæller Mission Østs internationale chef Peter Drummond Smith.

Han fortæller, at Mission Øst har modtaget et dokument fra Taleban, der garanterer deres sikkerhed i arbejdet, men der er endnu meget at ønske, siger han:

- Dokumentet er langt fra et forståelsespapir. Det omhandler vores sikkerhed, men omtaler ikke humanitære principper, som også indebærer, at kvinder kan genoptage deres arbejde.

Ifølge en rapport fra FN’s forhandlinger med AIE, kan kvinder dog genoptage deres virke i skoler og sundhedssektor i de to provinser, hvor Mission Øst arbejder. Men om de også kan drage ud i felten for at arbejde med nødhjælp og udvikling står stadig hen i det uvisse.

Mission Øst følger udviklingen tæt og bruger ventetiden på at forberede en ekstraordinær indsats i Afghanistan.

- Hjælp os at hjælpe, appellerer Peter Drummond Smith. – Vi er til stede, vi har lokalkendskab efter 20 år i landet, og vi har erfaring med nødhjælpsuddeling midt i krig og konflikt. Så enhver støtte er givet godt ud og kan redde menneskeliv.

Fakta: Mission Øst – 20 år i Afghanistan

Mission Øst hjælper den sårbare befolkning i det nordøstlige Afghanistan med at overleve og komme sig oven på flere årtiers krise.

Det begyndte i 2001 med nødhjælp til fordrevne familier på grund af tilbagevendende tørke og konflikt. Hjælpen fortsatte med at sikre rent drikkevand, ordentlige toiletforhold, bedre hygiejne, bedre ernæring, og bedre forberedelse på klimaskabte naturkatastrofer. Gennem selvhjælpsgrupper lærer befolkningen også at dyrke bæredygtigt og sælge deres varer til ordentlige markedspriser.

Billedet: Mission Øst er vant til at yde nødhjælp i Afghanistan og har tidligere haft ansvar for at passe på 20.000 fordrevne i flygtningelejre omkring byen Kunduz.

Donér