Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen

Udviklingsminister: Jeg vil sikre flere penge til ngo’er i Afghanistan

Mission Øst deltog i en konference den 10. september, der havde fokus på Afghanistan, og hvordan Danmark og især ngo’er agerer efter Talebans overtagelse. Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen lovede i sin tale flere penge til de ngo’er, der er til stede i Afghanistan, og hurtigere sagsbehandling for strategiske samarbejdspartnere som Mission Øst.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) startede med at rose de tilstedeværende ngo’er. Efter hans indlæg, hilste jeg på ministeren, som sendte sine varmeste hilsener til Mission Østs medarbejdere.

”I leverer et ekstremt vigtigt arbejde”

- I leverer et ekstremt vigtigt arbejde i en ekstrem situation. Og har gjort det gennem mange år, sagde han i indlægget til ngo’erne og udtrykte stor bekymring for udviklingen i Afghanistan. Både humanitært, sikkerhedsmæssigt og udsigten til finanskollaps.

- Jeg frygter at fundamentale menneskerettigheder krænkes. Især for kvinder, unge, minoriteter og aktivister. De grupper, vi har fokuseret så stærkt på i 20 år. Mange års positive resultater risikerer at gå tabt, sagde han.

”Vi er klar til at støtte mere”

Som de fleste kender udviklingsministeren ikke de fulde konsekvenser af Talebans magtovertagelse, men han udtrykte stor beslutsomhed i at Danmark og verden skal stå sammen med det afghanske folk nu:

- Det er vigtigt at Danmark og det internationale samfund engagerer sig og ikke lader civilbefolkningen i stikken. Vi skal sikre opretholdelsen af humanitære indsatser. Kan vi, bliver vi der – ja, det er mit ønske og håb, sagde han og gentog løfter om støtte til de ngo’er der bliver og leverer.

- Vi støtter – men I skal vide, at vi er klar til at gøre mere! Vi skal støtte folk, hvor de er. Derfor er jeg glad for at I er der, og at I er lykkedes at forblive i området.

Styrker befolkningens modstandskraft

Men der er behov for mere end humanitær bistand, pointerede Flemming Møller Mortensen.

- Vi skal også understøtte befolkningens modstandskraft og forhindre fordrivelse. En stærk indsats i nærområder og ved flugtruter er afgørende. Der er risiko for et flygtninge- og migrationspres mod Europa. Vi vil sikre et fortsat engagement i Afghanistan og nærområderne.

- Vi er klar til at øge støtten til Afghanistan. Det er vigtigt, at vi er der lige nu og yder en indsats. For ellers kan situationen eskalere, så der opstår endnu mere ekstremisme, flere fordrevne og flygtninge.

Mission Øst er klar og i arbejdstøjet

Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen er glad for, at den danske udviklingsminister forstår, at tiden er en faktor og at hjælpen skal frem nu til de nødlidende i Afghanistan, ligesom vi allerede nu skal tænke på den lange bane og også planlægge aktiviteter, som skaber modstandskraft i lokalbefolkningen.

- Ministeren har helt ret i at ngoerne er nogle af de eneste og bedste til at yde den hjælp der skal til nu - og der kan jeg bare sige, at Mission Øst er klar og i arbejdstøjet! siger hun.

Der er behov for at kunne agere hurtigt

Da der på konferencen blev åbnet for spørgsmål, gentog udviklingsministeren løftet til de tilstedeværende ngo’er, der ud over Mission Øst var Dansk Flygtningehjælp, Dansk Folkehjælp og DACAAR, der arrangerede konferencen.

- Der er ikke noget vigtigere for mig lige nu som minister omkring den krise vi ser lige nu i Afghanistan, end at vi kan give hurtig respons. Jeg skal nok stå for, at der er flere midler. Og vi arbejder på med mindre bureaukrati at toppe op med flere penge til de organisationer, som er strategiske partnere.

- Vi kan se, hvordan verden hurtigt kan udvikle sig og mange gange i den gale retning. Derfor er der behov for at vi kan respondere lynhurtigt.

Donér