Rent vand forbedrer sundhed og forhindrer børnedødelighed

Qurban er glad og stolt over en vandpost fra Mission Øst. Før døde børn af diarré og dysenteri. I dag er de raske med overskud til at læse lektier.

”Det stikker dybt i hjertet hver gang, man som forældre ikke kan møde sine børns mest basale behov!”

Det fortæller Qurban, der bor i en afsidesliggende landsby i det nordøstlige Afghanistan. Han har fem børn og adskillige børnebørn at forsørge med de fødevarer, han dyrker i sin mark. Med børnebørnene er det mere magtpåliggende end nogensinde, at hans familie trives og er sunde og raske.

”Forestil jer, hvor mange gange jeg døde indvendig, da jeg ikke kunne give mine børnebørn rent vand at drikke!”

Børn døde af diarré og dysenteri

Han fortæller om tiden før, Mission Øst skaffede vand til hans landsby. Dengang kæmpede familierne for at overleve. Mange børn døde af vandbårne sygdomme som diarré og dysenteri.

”Børn døde som fluer i vores landsby dengang,” fortæller Qurban. ”Men så kom Mission Øst og etablerede et vandsystem, og nu har vi ikke blot fået rent vand, men også et helt nyt livsgrundlag!”

Qurban husker tilbage på dengang en gammel kvinde døde, da hun forsøgte at hente vand op ad floden midt om vinteren. Hun faldt i det iskolde vand og døde.

Sikkerhed og energi til studier

Den slags ulykker behøver ikke at ske mere, efter at der er oprettet en vandpost midt i landsbyen. Og der er flere fordele ved at vandet er nemt at hente.

”Vandposten er kun 100 meter fra vores hjem, så nu har børnene også mere tid til at læse lektier. Før skulle de gå fem kilometer hen til en kilde or at finde rent drikkevand. De var alt for udmattede til at åbne deres skolebøger,” fortæller Qurban.

Lokalsamfundet står for vedligeholdelse

Adgang til rent drikkevand har givet hele landsbyen nyt mod. Indbyggerne har nu lovet Mission Øst passe godt på vandposten, vandrørene og hvad der eller skal til, for at familierne kan få rent vand at drikke. Qurban er selv med i vandbrugerudvalget.

”Jeg har været på tre kurser med Mission Øst og lært, hvordan vi sparer på vandet og vedligeholder vandsystemet med vores egne lokale ressourcer. På den måde gengælder vi den gave, vi har fået af Mission Øst.”

Vand frigør tid til studier

Og dermed opfyldes Qurbans og alle forældres og bedsteforældres drøm: At skabe sundhed og trivsel for deres børn og børnebørn:

”Dette livgivende vand holder vores familier sunde og fri for vandbårne sygdomme. Det holder også vores børn beskyttet mod farerne ved at hente vand fra vandkilder langt væk. Men mest af alt ser jeg oftere mine børn med hovederne nede i deres studiebøger, fordi de nu har valget om at gøre det.”

”De har et valg i livet,” tilføjer han: ”De kan enten blive hos mig og dyrke jorden sammen med deres far, eller de kan sprede deres vinger og få en uddannelse og et bedre liv.”

FAKTA

Mission Øst har siden 2001 sikret rent drikkevand, ordentlige toiletforhold, bedre hygiejne og bedre ernæring til befolkningen i Afghanistans nordøstlige provinser Badakhshan, Takhar og Baghlan.

Blot i 2020 fik over 10.000 personer gavn af bedre ernæring, og hele 24.000 personer fik adgang til rent drikkevand i skoler og i landsbyer.