Nye effektive løsninger i en krisetid

På trods af de store udfordringer Afghanistan står i med pandemien, tørke, stigende antal internt fordrevne og optræk til borgerkrig, fortsætter Mission Øst med at udvikle humanitære fleksible og innovative løsninger, der sikrer befolkningens basale behov. Artiklen er skrevet før regeringsskiftet.

Kontanter via mobilen

Kontante overførelser og gavekort er en velkendt måde at hjælpe kriseramte familier på, så de får dækket deres mest basale behov. En rapport fra 2020 fra Cash Learning Partnership (CaLP) viser, at 17,9 % af al international humanitær bistand i 2019 blev leveret gennem kontante overførsler.

Mission Øst leverer også kontanter til kriseramte familier via mobiltelefoner (når bankerne åbner og det igen er muligt – red.). Den mobile overførsel til udsatte familier har vist sig at være yderst effektiv i de svært tilgængelige projektområder, samt med den ustabile sikkerhedssituation og Corona-situationen. Netop nu undersøger vi muligheden for at lave gruppeoverførsler til vores selvhjælpsgrupper i Afghanistan, hvilket ikke er forsøgt før, så de kontante beløb kommer ind på gruppernes låne/spare-program. Det vil støtte lokalsamfund med de basale behov for mad og arbejde, og samtidig styrke kvindernes værdighed og modstandsdygtighed i lokalsamfundene.

Vaskbare hygiejnebind

Menstruation er et stort tabu i Afghanistan og anses som urent. Da man ikke taler om det, står mange piger fuldstændig uforberedte og skamfulde over, hvad der sker i deres kroppe, når de får deres første menstruation. Pigerne må hverken deltage i bryllupper, begravelser eller indgå i religiøse sammenhænge. De må heller ikke komme i skole, mens de menstruerer. Mange bliver derfor væk fra skolen, kommer bagud, og dropper til sidst ud af skolen. Derudover har størstedelen af de afghanske kvinder i landdistrikterne ikke adgang til hygiejnebind, og bruger derfor gamle klude som bind, som ikke er effektive. Kvinderne har ofte ikke adgang til bad, hvilket kan gå ud over deres personlige hygiejne og sundhed.

Mission Øst vil gerne bidrage til at afhjælpe dette problem ved at give kvinderne adgang til genanvendelige hygiejnebind kaldet Safe-Pad, der bliver produceret i Afghanistan gennem Real Relief i Danmark. Ideen er at udvikle en nyttig sanitetspakke, som kvinder i landdistrikterne kan sælge til andre kvinder til overkommelige priser. Da mange afghanske kvinder i landområderne ikke har undertøj, vil der med hygiejnebindet følge en pakke med underbukser.

Vi lægger ud med at undersøge, hvordan og til hvilken pris kvinderne vil kunne sælge produktet. Mission Øst arbejder til en start med over 50 kvinder i selvhjælpsgrupperne, der kan være interesseret i at oprette en sådan virksomhed, samtidig med at de potentielt kan forbedre livet for millioner af kvinder og piger i landdistrikterne i Afghanistan.

Naturens eget køleskab

De små lokale bjergsamfund ligger yderst isoleret, hvilket forhindrer befolkningen i at sælge deres friske landbrugsprodukter til andre områder. Befolkningen har heller ikke nogen effektive lagerfaciliteter, hvilket resulterer i, at de bønder, der producerer afgrøderne, sælger deres høst direkte fra marken til en lavere pris, end de kunne opnå om vinteren, når efterspørgslen er større. Derudover har bønderne store tab af afgrøder, når frosten slår ind i vintersæsonen. Bjergregionerne i Afghanistan er kolde ørkener, hvor temperaturen om vinteren ofte falder til under -10 ° C.

En af løsningerne som Mission Øst vil iværksætte er opbevaringskældre. Ved at grave et hul dybt i jorden, kan man i kældre skabe en konstant temperatur vinter og sommer, hvor afgrøder og landbrugsprodukter kan holde sig friske. Det kan give befolkningen en mere varieret kost året rundt og give mulighed for at opbevare landbrugsafgrøder, så de ikke går til spilde.

Passiv solvarme

Det behøver ikke være kompliceret eller dyrt at finde brugbare og effektive løsninger til at forbedre menneskers liv væsentligt. Det erfarer Mission Østs team i Afghanistan, der er i gang med at udvikle solverandaer – også kaldet ’solfælder’ til ’opsamling’ af solens varme både til planter og mennesker i husene.

En solveranda består meget simpelt af en træramme med et stykke tyk plastik spændt ud over. Konstruktionen bygges op ad en sydvendt husmur. Det fungerer som et drivhus, hvor solens varme opvarmer luften i solverandaen, som cirkuleres ind i resten af huset til opvarmning. Solverandaerne er både billige at producere og lette at konstruere og sætte op. Og den passive solvarme holder udgifterne nede til det dyre brændstof.

Artiklen stammer fra Mission Østs magasin nr. 3/2021 med deadline primo august og altså inden Talebans magtovertagelse.