Nydannet sammenslutning hjælper biavlere i Afghanistan

Fremragende resultater med et biavlsprojekt i den afghanske provins Takhar har fået Mission Øst til hjælpe 50 biavlere med at danne en sammenslutning.
 
Af Namik Heydarov, provinsleder i Takhar

Det nyligt dannede "Shohada Biavl og Landbrugskooperativ" vil hjælpe biavlere fra distriktet Chaal til at markedsføre deres honning både lokalt og i distriktets centrum.

I 2008 besluttede Mission Øst at hjælpe familier i Chaal med at forbedre deres fødevaresikkerhed som led i et storstilet projekt fra 2005. Et af tiltagene var at forsyne landsbyboere med materiale til biavl samt uddannelse heri med henblik på at give sårbare familier mulighed for at producere honning til familiens forbrug.

Disse 50 nye biavlere plus yderligere fire fra en nabolandsby har nu sluttet sig sammen for at forbedre salget af den honning, der gør dem i stand til at købe mad, medicin, tøj og andre nødvendigheder til familien.
 
Stor succes
De allerførste resultater af biavlsprojektet var mere end opmuntrende. De nye biavlere ikke kun formået at udvinde tilstrækkeligt honning til eget forbrug. De har produceret nok til at sælge noget af det videre til nogle af de omkringliggende landsbyer.

60-årige Nagshbi, der nu er medlem af "Shohada Biavl og Landbrugskooperativ" havde aldrig forestillet sig, hvordan biavl kunne ændre familiens liv:

"Jeg passede bistaderne så godt, jeg kunne. Men jeg gjorde det mest af respekt for Mission Øst. Da det blev tid til at udvinde honningen, havde jeg kun medbragt en plastflaske til en liter. Jeg var forbløffet over at se, at mine bier havde produceret ti kilo honning den pågældende dag. Jeg skyndte mig hen til mine naboer for at bede om ekstra flasker. Aldrig havde jeg forestillet mig, at jeg kunne få så meget honning ud af det," siger Nagshbi, som har senere uddannet sin kone i biavl.

Intensiveret støtte
Oprettelsen af den nye sammenslutning har intensiveret Mission Øst's støtte til denne form for sammenslutninger i Afghanistan. Mission Øst bidrager med alt den nødvendige tekniske og finansielle støtte til denne nydannede forening og har planer om at arrangere ekstra kurser for kooperativet. Kurserne vil finde sted i samarbejde med GTZ (German Technical Cooperation).

Februar 2009

Læs mere om Mission Øst i Afghanistan her
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyheder fra Afghanistan

Ingen tilgængelige nyheder.