Mission Øst: Vi kan ikke svigte Afghanistans befolkning

Evakuering fra Kabuls lufthavn lakker mod enden, men Mission Øst bliver i Afghanistan for at yde akut nødhjælp og fortsætte klimaprojekter, der skal afbøde tørke og oversvømmelser.

Det sidste danske fly lettede torsdag fra Kabuls lufthavn i Afghanistan, og i alt 988 personer med dansk tilknytning er dermed evakueret. Der arbejdes fortsat på at få yderligere 83 personer – dels afghanere og dels folk på ”danskerlisten” - evakueret med andre fly.

100 medarbejdere klar til at hjælpe

Efter evakueringen er ngo’erne tilbage med lokale medarbejdere, der er dedikeret til at hjælpe befolkningen i den humanitære krise, der ventes at eskalere den kommende uge. Blandt dem er danske Mission Øst, der har arbejdet i landet i 20 år og hvis 100 lokale medarbejdere er klar til at drage ud i landsbyerne med hjælp, så snart Taliban giver adgang og garanterer deres sikkerhed.

- Vi er forsigtigt optimistiske og er ved at forberede vores kommende aktiviteter, udtaler Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen. – Taliban har anmodet om, at vi fortsætter vores hjælpe- og udviklingsarbejde som hidtil, og der er ved at komme ro på i de nordøstlige provinser Takhar og Badakhshan, hvor vi arbejder.

Livet vender langsomt tilbage

- Vi får meldinger om, at livet så småt begynder at vende tilbage i byerne, folk går på arbejde og i skole, og en hverdag begynder at indfinde sig.

Mission Øst bliver i landet og leverer varen, forsikrer Betina Gollander-Jensen.

- Vi kan ikke svigte den lokale befolkning – slet ikke nu, hvor de står over for en humanitær krise af dimensioner oven i de kriser, de kæmper med i forvejen. Klimaforandringer og skovhugst forårsager tørke, og når regnen endelig kommer, skyller den al frugtbar jord væk og skaber oversvømmelser og jordskred.

Både klimahjælp og akut nødhjælp

- Derfor må vi fortsætte med dels at skaffe vand at drikke og overrisle de tørre marker med og dels genplante træer og buske til at holde på jorden op ad bjergskråningerne. Alt dette, mens vi uddeler nødhjælp i form at hygiejneudstyr, rengøringsmidler, beskyttelse mod Covid-19 og andet sundhedsfremmende udstyr til den fattige befolkning.

Mission Øst er vant til at arbejde i konfliktområder og holder sig til humanitære principper om at forholde sig neutralt og uafhængigt til konfliktens parter for at kunne hjælpe så mange mennesker som muligt. Ud over Afghanistan arbejder organisationen i bl.a. Myanmar, Irak og Syrien.

På vej til Afghanistans grænseland

På søndag rejser generalsekretær Betina Gollander-Jensen til Tadsjikistan for at tilse hjælpearbejdet blandt landets børn med handicap. Planen er, at hun også skal besøge grænsen til Afghanistan for at undersøge, hvordan Mission Øst kan hjælpe de flygtninge, der måtte søge over grænsen dér.

- Vi må gøre, hvad vi kan for at hjælpe den prøvede befolkning og kan kun håbe, at danskerne vil stå sammen med os og dem i denne svære situation – både med offentlige og private midler, slutter generalsekretæren.

Se, hvordan du kan støtte Afghanistans befolkningen her.

Donér