Et pige i Afghanistan

Mission Øst uddeler nødhjælp i det nordøstlige Afghanistan

Mission Øst har uddelt tæpper, sæbe og køkkenudstyr til 412 fordrevne i provinserne Takhar og Badakhshan. 206 af hjælpepakkerne blev uddelt til ofre for mudderskred i Warduj-distriktet.

Siden Talebans overtagelse af Afghanistan i august er nøden eskaleret i det konfliktramte land. Ud over manglede penge og forsyninger er landet ramt af udbredt tørke, massiv arbejdsløshed og en galopperende Covid-19 pandemi.

Tæpper, sæbe og køkkenudstyr

Lige nu står over 29 millioner mennesker uden mad. De er underernærede og lammede af håbløshed. Blandt andet fordi mange af de familier, som er flygtet til de større byer for at få mad, husly og beskyttelse, nu bliver gennet tilbage til deres oprindelsessted af Taleban. Og her står de om muligt endnu svagere.

Derfor forbliver de i lejre omkring storbyerne. Her har Mission Øst netop uddelt hjælpepakker i samarbejde med FN og som supplement til andre organisationer, så 206 af de mest nødstedte familier omkring Taloqan og Faizabad kan klare sig. Pakkerne indeholder tæpper, soldrevet lampe, sæbe og køkkenudstyr med bl.a. trykkoger, metalskåle, bestik og en vandbeholder til 10 liter.

Ofre for mudderskred

Desuden har Mission Øst uddelt 206 hjælpepakker til ofre for mudderskred i Warduj-distriktet. Massiv regn fik jorden til at give efter og skride, så de mange familier mistede både hus og ejendele. Det var også i Warduj, Mission Øst i sommer hjalp 110 familier med akut behov for mad.

I Warduj søger man også om hjælp til at genetablere en vandingskanal til overrisling af marker og på den måde kanalisere de store vandmængder til gavn - og ikke ødelæggelse - for befolkningen.

Siden Talebans overtagelse har Mission Øst således hjulpet 412 familier med at klare sig i de vanskelige tider. Hjælpepakkerne er uddelt efter grundige undersøgelser for at sikre, at det er mennesker med størst behov, der får del i hjælpen.

Vinterkulden truer

Og behovene er enorme. Mennesker har mistet deres levebrød, myndighederne kan ikke yde støtte og pengetilførslen til hjælpeorganisationer er træg og ustabil.

Nu venter en kold vinder forude. Provinserne Takhar og Badakhshan er særligt udsatte, fordi vinteren her kommer tidligere og med lavere temperaturer.

Så tæpperne fra Mission Øst vil gøre stor nytte. Gennem samarbejdet med FN og andre organisationer kan Mission Øst nå mange flere. Kun økonomien sætter grænser.