Mission Øst hjælper afghanere med at tjene deres eget levebrød

Akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp går hånd i hånd i det konfliktramte land. Fordrevne får hjælp til at klare sig og fastboende lærer at øge deres afgrøder og på den måde tjene en indkomst.

En af dem er Hikmatullah, der har mangedoblet sin årlige indtægt gennem honningproduktion.

- Det første år solgte jeg 100 kilo honning og tjente 35.000 Afghani. Det gav mig kapital nok til at udvide min forretning. I dag tjener jeg over 500.000 Aafghani om året, fortæller han. Beløbet svarer til over 37.000 kroner – penge, der rækker langt i det fattige land.

Hjælpen når frem

Mission Østs årsrapport for 2019 dokumenterer at den danske støtte når helt frem til modtagerne.

Først og fremmest nødhjælp til de familier, der er fordrevet på grund af uroligheder og konflikt: 110 afghanske familier fik ly gennem nødtelte. Og hele 1.119 familier modtog husholdningsartikler, der sikrer god hygiejne under madlavning. Og der blev bygget 224 toiletter for at hindre spredning af bakterier.

Langsigtet udvikling

Men dernæst også langsigtet udviklingshjælp, hvor 35.153 mennesker fik træning i hygiejne og sanitet, 22.201 fik adgang til vand fra nybyggede eller rehabiliterede vandsystemer, 9.702 fik uddannelse i at styrke levebrødet, og 11.680 mennesker fik at vide, hvordan de kan øge deres børns sundhed ved at sikre mangfoldig og næringsrig kost.

Det er stadig usikkert at arbejde i Afghanistan. Men Mission Øst er forpligtet til at imødekomme både presserende og langsigtede behov blandt lokalbefolkningen.

Varme til 5.000 familier

Som højdepunkter i 2019 nævner Missions Østs årsrapport gendannelse af skovarealer, fødevarer til flere familier end tidligere, og bedre sanitære forhold for mennesker i Takhar-provinsen. Da vinteren 2019 begyndte, søsatte Mission Øst en storstilet vinteraktion, hvor der blev uddelt gasvarmere med gasflasker og værdikuponer til gas, så over 5.000 fordrevne familier kunne holde varmen i den kolde vinter.

Fortsætter hjælpearbejdet

I 2020 fortsætter Mission Øst arbejdet i vanskeligt tilgængelige og konfliktramte områder i det nordøstlige Afghanistan for at imødekomme de store uopfyldte humanitære behov i disse områder.

I tråd med vores forpligtelse til lokal forankring vil Mission Øst søge udvikle langsigtede strategiske partnerskaber med en række afghanske civilsamfundsaktører og styrke deres kapacitet, lyder årsrapporten.

Læs hele årsrapporten for 2019 her.