Køernes affald hjælper i køkkenet

Noor Mohammad kunne ikke lade være med at grine for sig selv, da han hørte, at Mission Øst ville til at producere ren energi af køernes afføring.

Af Dhruva Majagaiyan, sundhedskoordinator, Mission Øst, Afghanistan

"Jeg tænkte, det var da en tosset idé," fortæller den 50-årige landmand Noor Mohammad, der ikke havde de store forventninger til Mission Østs forsøg. Hvordan skulle hans kokasser nogensinde blive til noget af værdi?

Alligevel sagde han ja til at være én af de to husholdninger i landsbyen, der ville få et lille biogas-anlæg, som muligvis kunne kopieres til andre af Mission Østs projekter. Anlægget ville omdanne køernes afføring til gas, der kunne bruges til madlavning i køkkenet:

"Jeg er fattig og har ikke noget at miste. Hvis det ikke virkede, kunne jeg altid skille det ad igen."

Projektet er det første af sin slags i provinsen Takhar. I begyndelsen var holdet fra Mission Øst derfor spændte på, om de kunne finde de rette materialer i lokalområdet. Der skulle blandt andet bruges en rørearm, metal til et komfur og andre små komponenter for, at anlægget ville fungere. I provinsens hovedstad fandt de et værksted, der heldigvis kunne levere de nødvendige dele.

Troede ikke deres egne øjne
Da selve anlægget stod færdigt, måtte alle vente to måneder på, at komøget blev omdannet til energi. I starten ville gassen ikke brænde. Det eneste, den bestod af, var kuldioxid, vand-dampe og ikke brændbare gasser. Men lidt efter lidt blev der produceret metan, og gassen begyndte at brænde.

Det var et spændende øjeblik for både Mission Øst og de udvalgte familier. Noor Mohammad og resten af landsbyen kunne næsten ikke tro deres egne øjne, da flammerne stod op fra komfuret. Forsøget var en succes.

"Det nye anlæg har hjulpet os på flere måder," fortæller Noor Mohammad i dag.

"Blandt andet sparer vi nu penge på brænde. Vi har siden bygget en latrin, som vi har sluttet til biogasanlægget. Så på den måde bliver alt vores affald til ren energi."

Fra Mission Østs blad marts 2009 - bestil et gratis eksemplar her
 
 
 

Nyheder fra Afghanistan

Ingen tilgængelige nyheder.