Qandi Gul var fortvivlet. Hun og hendes familie sad fast i en ond spiral af fattigdom, og det gik ud over familiens sundhed og børnenes skolegang.

Af Line Højland, kommunikationsmedarbejder – april 2018

”På grund af vores kultur kan mine døtre ikke arbejde, og mine sønner er for små.” Sådan fortæller 46-årige Qandi Gul fra det nordlige Afghanistan, hvor Mission Øst siden 2001 har arbejdet for at forbedre vilkårene for befolkningen.

Familien levede af mandens sparsomme indtægter som daglejer. ”Vi havde store problemer med at brødføde familien, især om vinteren,” fortæller Qandi Gul, der er mor til ti. ”Vi havde ikke penge til at købe blyanter og kladdehæfter, så mine børn kunne ikke komme i skole. Og blev én i familien syg, måtte vi gå til en traditionel helbreder, fordi vi ikke havde råd til at betale en læge.”

Qandi Guls familie var på grund af deres fattigdom derfor én af de første familier, Mission Øst valgte ud til et nyt projekt, der skulle hjælpe kvinder med at skaffe sig en indtægt.

Må blive i hjemmet

I Afghanistans landdistrikter forventes kvinder at holde sig inden for hjemmets fire vægge, og bevæger de sig ud, skal de være dækket fra top til tå. Ellers bliver de udsat for chikane, og familiens mænd bliver betragtet som mindre værd i omverdenens øjne. Kvinder har derfor ikke mulighed for at arbejde uden for hjemmet, og det gør, at mange familier har svært ved at klare sig. Mange børn bliver underernærede på grund af den ensformige kost, der i de lange vintre ofte består udelukkende af brød og suppe.

Mission Øst har fundet nogle måder, hvorpå kvinderne kan tjene penge hjemmefra og samtidig give deres børn den næringsrige kost, de har brug for. Tit skal der blot lidt træning til og noget materiale til at komme i gang.

Qandi Gul har lært at dyrke sin køkkenhave og etablere et drivhus: ”Førhen købte vi grøntsager på markedet, selv om vi havde jord, men nu dyrker vi dem selv – også om vinteren,” fortæller hun. Nu kan hendes ti børn spise sig mætte i grøntsager som tomater, kål, auberginer og græskar.

Æg giver god fortjeneste

Qandi Gul fik desuden 15 høns af Mission Øst, som hun ved at følge de grundige instruktioner nu har øget til 30. Hver dag får jeg 10-15 æg ud af det, som jeg sælger til en god fortjeneste. Nu kan jeg købe blyanter, kladdehæfter og tøj til mine børn, så de kan komme i skole. Og min mand er ikke længere nødt til at arbejde hårdt, men kan være kan være med til at avle og fodre høns.”

Qandi Gul er taknemmelig for at have været med i projektet:

“I begyndelsen troede jeg ikke, at det var sandt, men jeg havde set mennesker i andre landsbyer få hjælp, og det gjorde mig optimistisk. Jeg kan nu sørge for min familie, og i det kommende år vil vi øge antallet af høns fra 30 til 100, og til næste år endnu flere,” slutter hun.

———————————————

Køkkenhaver og drivhuse giver bedre ernæring

I alt 160 kvinder har fået træning i at dyrke køkkenhaver, bygge drivhuse og konservere frugt og grønt. De har også fået frø og andre materialer til at komme i gang med at dyrke tomater, kål, chili, koriander, aubergine, okra, græskar og agurk.

I en undersøgelse foretaget blandt kvinderne siger 93 procent, at de har mere frugt og grønt til rådighed. Cirka 60 procent af det dyrkede bliver spist af familien selv, 14 procent bliver delt med naboer og slægtninge, og 26 procent bliver konserveret til eget forbrug eller salg.

———————————————

Hønseavl skaber levegrundlag

I alt 80 familier har fået oplæring og udstyr til at avle høns. Hver familie får 7-10 æg ud af det dagligt, som de enten spiser selv, sælger på markedet eller bytter til sukker, ris eller mel.

Aktiviteterne er en del af et større projekt finansieret af den tyske regerings udviklingsafdeling (BMZ), en række danske fonde og private støtter.