53-årige Benny Werge fra Sorø er ny landeleder for Mission Østs største projektland, Afghanistan. 
Benny Werge er alt andet end ubekendt med livet som udsendt. Han har blandt andet boet ni år i Afrika med sin kone og sine to børn, der i dag er voksne. Men i løbet af de sidste to år og tre måneder har han udviklet et ganske specielt forhold til Afghanistan.
“Jeg har oplevet at når afghanerne siger, at de gerne vil gøre noget for at opbygge deres land, så mener de det faktisk,” siger Benny Werge, der indtil nytår arbejdede som projektchef for en anden hjælpeorganisation i Afghanistan.
I april måned satte han sig så på et fly med kurs mod sit nye kontor hos Mission Øst i Afghanistan. Her skal han stå i spidsen for arbejdet, der strækker sig fra biavl og vejbyggeri til brønde, hygiejneundervisning og kvindegrupper i fattige landsbyer i den nordlige del af landet.
“Jeg har valgt dette arbejde, fordi jeg har oplevet, at der er behov for det,” siger Benny.
“Og det giver mig en tilfredsstillelse at se, når tingene virker; når jeg for eksempel tidligere har været med til at reparere en vandingskanal, så landsbyboerne kan genopdyrke deres jord. Eller når jeg ser glæden i ansigtet hos afghanske kvinder, der har fået adgang til et kvindecenter.”
Afghanerne arbejder hårdtBenny har oplevet et andet Afghanistan end det, vi er vant til at se på fjernsyn eller læse om herhjemme. Og han er overbevist om, at hjælpen virkelig har betydning.
“Vi kan ikke bare lade afghanerne passe sig selv igen. Og jeg tror på, at bistanden begynder at virke,” siger han og understreger, at afghanerne gerne ser deres land udvikle sig til noget bedre.
For at give befolkningen et ejerskab over de nye vandsystemer, veje og skolebygninger, udfører Mission Øst sine projekter i tæt samarbejde med landsbyboerne. Det giver de lokale en større motivation til selv at holde bygninger og andet ved lige.
“Afghanerne arbejder hårdt og er stolte af deres arbejde. Når man først er kommet til enighed om, hvor meget den enkelte landsby selv skal hjælpe til for at gennemføre et projekt, så overholder de deres aftaler og stiller med den aftalte arbejdskraft,” fortæller Benny.
At arbejde som udsendt betyder ofte, at man i flere måneder ikke ser familien. Men Benny har før set resultatet af sit arbejde og synes, at det er dét værd.
“Det er aldrig skægt at være væk fra familien. Men man kan ikke få alt, og jeg føler, at jeg på den her måde udretter noget med mit liv – at jeg gør en forskel,” slutter han.
Læs mere om Mission Øst i Afghanistan herApril 2008