Halvvejs til en hønsefarm

Siden vi første gang fortalte om én af de nye kvindegrupper i Afghanistan i majudgaven af vore blad, har kvinderne sammen sparet 10.800 afghani op. Det svarer til lidt over 1.000 danske kroner, hvilket vidner om et stort engagement for en gruppe fattige mennesker, der kun tjener ganske få kroner om ugen.
Af Fouzia, projektleder for kvindegrupperne i Afghanistan

"Når vi har sparet 20.000 afghani sammen (cirka 2.000 kroner), starter vi en lille hønsefarm i vores landsby," fortæller Shukria, hvis historie også kan læses i majudgaven af Mission Østs blad.

"Det vil gavne hele landsbyen, der ikke længere behøver at rejse langt, når folk kan købe de friskeste og sundeste kyllinger næsten foran deres dør. Og til en pris, de har råd til at betale."

Mission Øst hjalp i efteråret 2007 kvinderne med at etablere gruppen og lærte dem at holde regnskab med ind- og udlån. Alle kvinderne bidrager til opsparingen, som de hver især kan låne af til for eksempel medicin eller materialer.

Siden sidst har fire kvinder lånt penge til at skabe en indkomst for dem selv. To af kvinderne har lånt penge til en ko. Mælken bruger de til at producere for eksempel yoghurt, eller de sælger den, som den er, på markedet. To andre kvinder har lånt et beløb til at starte en produktion af marmelader og syltede frugter og grøntsager derhjemme.

"Hver dag får vi besøg af kvinder fra de andre landsbyer, som gerne vil være med. Men det kan ikke lade sig gøre lige nu. Når vores gruppe er mere moden, vil vi hjælpe dem til at starte deres egen gruppe," fortæller Shukria.

September 2008

Læs mere om Mission Øst i Afghanistan her