Fremtidsdrømme er på spil for afghanske piger

Coronapandemien forhindrer 13-årige Ramisha i at komme i skole. Ligesom tusindvis af andre piger i samme situation frygter hun nu, at tiden fanget i hjemmet vil få livslange konsekvenser.

Før coronaudbruddet havde 13-årige Ramisha store planer for sit liv: hun ville uddanne sig som læge. Hun havde også den fornødne støtte til at få opfyldt sine drømme med en mor, som har deltaget i selvhjælpsgrupper og andre former for undervisning udbudt af Mission Øst.

“Hun [min mor, red.] forstår værdien af uddannelse for piger, og hun har arbejdet hårdt for at motivere min far til at hjælpe mig til at blive læge.”

En dagligdag med børnepasning og huslige pligter

Nu spænder corona måske ben for det. 13-årige Rasmina, der før nedlukningen gik i 7. klasse på Madina Pigeskole i Darayem-distriktet i Afghanistan, tilbringer nu i stedet tiden med at hjælpe sin mor i hjemmet og med at passe sine fire søstre og to brødre.

Udover undervisningen savner Rasmina også sine skolekammerater. “Som piger har vi ikke lov til at gå ud og se venner,” siger hun. ”Så det eneste, jeg kan, er at støtte min mor og tage mig af mine søskende.”

Det er et liv, hun måske skal vænne sig til, for hendes far og de andre mandlige medlemmer af familien er under et stort pres fra det omkringliggende samfund for at gifte Ramisha bort.

Næsten en tredjedel af de afghanske piger er gift, før de bliver 18, og det er normalt, at familie, naboer og det lokale moskébaserede råd, kaldet Shura, er med til at fastholde pigerne i de gamle traditioner.

“Hvis COVID-19-situationen fortsætter meget længere, vil det sociale pres kunne få min far til at gifte mig væk, og alle mine drømme om at blive læge vil svinde bort,” fortæller Ramisha.

At skabe en vision og en forpligtelse

Man ændrer ikke fastgroede traditioner fra den ene dag til den anden, og nu er udviklingen endda sat markant tilbage på grund af coronapandemien. Selv uden corona er der et konstant pres på de kvinder, der forsøger at bryde mønsteret, fortæller Mohammad Aslam, Mission Østs landedirektør i Afghanistan.

Han og hans lokale team arbejder tålmodigt på at give lokale kvinder mod og styrke til at ændre tingene for den næste generation. De støtter blandt andet selvhjælpsgrupper med stor succes, som den Rasminas mor deltager i.

”Selvhjælpsgrupperne hjælper til at skabe en vision og en forpligtelse hos kvinderne til, at deres døtre vil blive uddannet – i modsætning til de mange mødre, der som afghanske landdistriktskvinder ikke forstår omfanget og betydningen af uddannelse for dem selv,” siger han.

Grupperne uddannes i praktiske livsfærdigheder såsom hygiejne, havearbejde, medicinsk behandling under sygdom og at holde mindre fjerkræhold. Derudover får de færdigheder, der kan hjælpe til at styrke kvindernes position, såsom at kende deres rettigheder, vigtigheden af uddannelse, investering i små virksomheder og spareråd, der kan give dem mulighed for at betale skolepenge.

”Vores arbejde med samfundet, regeringerne, de religiøse ledere og familiemedlemmerne vil medføre væsentlig ændring i balancen af magt mellem kønnene gennem læring og uddannelse. Nu anerkender mange af mødrene fra grupperne og ledere i samfundet vigtigheden af uddannelse både for piger og drenge. Tankegangen ændrer sig, men meget langsomt. ”

I 2020 dannede Mission Øst fem selvhjælpsgrupper i Faizabad og 10 i Rustaq. Hver gruppe har 25 medlemmer, i alt 375 kvinder.

I 2021 er der planer om at fortsætte uddannelsen og danne nye grupper i begge områder.

FAKTA: En ekstra indsats for at bryde statistikken

Allerede før coronaen brød ud, var der ikke gode odds for en pige som Ramisha, og krisen vil sandsynligvis yderligere underminere de fremskridt indenfor kvinders rettigheder og ligestilling mellem kvinder og mænd, der er opnået over de seneste to årtier.

Nu har sundhedskrisen yderligere reduceret adgangen til uddannelse for kvinder og piger, og i en rapport udgivet af UN Women, UNICEF og Human Rights Watch i slutningen af 2020 beskrives det, at krisen sandsynligvis vil underminere de fremskridt indenfor kvinders rettigheder og ligestilling mellem kvinder og mænd, der er opnået over de seneste to årtier.

”COVID-19 gør langvarig skade på realiseringen af kvinders ret til lige muligheder for at trives i det offentlige liv i Afghanistan og på ligestilling mellem kønnene, udvikling og fred i landet som helhed. Det er afgørende at stoppe faldet i antallet af piger, der studerer, og forhindre, at COVID-19-krisen skaber nye fald i kvinder og pigers deltagelse i grundskole, samt overbygning og videregående uddannelse,” skriver de.

Donér