Da Dost Mohammad første gang hørte om køkkenhaveprojektet for kvinder, var han imod at lade sin kone Golshihra deltage. I dag er køkkenhaven hele familiens stolthed.
Når man snakker med afghanske Dost Mohammad om undervisningen i bedre køkkenhaver og konservering af grøntsager for fattige landsbykvinder, er han et stort smil: ”Jeg er rigtig glad for alle de positive ændringer, som undervisningen har givet min kone og hele vores familie. Før i tiden manglede vi mad hver eneste vinter særligt i januar og februar, men sådan er det ikke længere.”
Før havde Dost Mohammad en helt anden holdning til undervisningen: ”I starten var jeg imod, at min kone skulle være med, men hun overbeviste mig om, at hun lige kunne prøve det et par dage. Hver gang, hun havde været afsted, kom hun hjem med nye ting og ideer, og det gik op for mig, at det er godt for hele vores familie, hvis hun blev ved med at deltage, så jeg gav min tilladelse til, at hun kunne fortsætte. Og nu har jeg også sagt til andre mænd, jeg kender, at de bør støtte undervisning af deres koner, for det gør virkelig en forskel for hele familiens liv.”
Forarmet af borgerkrigen
Familien, som udover Golshihra og Dost Mohammad består af seks børn, er en af landsbyens fattigste. Under Taliban-regimet for tretten år siden måtte de efterlade alt for at flygte til et mere sikkert sted. Efter Taliban-regimets fald er de vendt tilbage til landsbyen og skal bygge deres liv op fra bunden. Hverken Dost Mohammad eller Golshihra har gået i skole, så undervisningen fra Mission Øst er Golshihra første. Golshihra fortæller: ”Først fik vi undervisning i at dyrke grøntsager, og Mission Øst gav os frø til at så løg, agurker, tomater, græskar og mange andre ting. Senere lærte vi også, hvordan vi kunne lave tomatpure og sylte alle mulige grøntsager, så de kan holde sig længere.”
Golshihra har også lært, hvordan de grøntsager, som bliver til overs, kan sælges på markedet. ”Kurset har givet mig mulighed for at købe mad til min familie. Og nu ved jeg, at en kvinde også kan arbejde, hvis hun vil. Derfor opfordrer jeg andre kvinder til at arbejde hårdt og skabe ændringer i deres familiers liv,” siger Golshihra.
Ude i de afghanske landsbyer er kvindernes muligheder for til at bevæge sig uden for hjemmet stadig begrænsede. Mange mænd støtter som udgangspunkt ikke, at deres koner kommer på kursus. Men når de ser, hvor meget gavn familien har af kvindens nye viden og indkomst, bliver de som oftest mere positive over for ideen.