Familie levede af te og mælk

Samira og hendes seks børns eneste ernæringskilde var te og mælk, indtil de fik mulighed for at få kontant hjælp og undervisning i bæredygtigt landbrug af Mission Øst.

I et af de sværest tilgængelige områder af Afghanistan, bor 52-årige Samira, enlig mor til tre piger og tre drenge. Inden hun fyldte 18 år, blev hun gift med sin mand, som døde for mange år siden. Da Samira var ung, var det nærmest umuligt for især piger at få en uddannelse i den afsidiget liggende i Badakhshan-provins. Hun har i det hele taget levet et hårdt arbejdsliv og har slet ikke gået i skole - så hun er analfabet.

Alene med seks børn

Hendes liv forandrede sig drastisk efter manden døde, og hun skulle forsørge sig selv og sine seks børn.

”Jeg var ulykkelig, da jeg mistede min mand. Han var den, der skaffede mad og opfyldte familiens behov. Men nu stod jeg med det hele selv. Livet blev vanskeligt for os. Jeg prøvede at klare det hele, men det gik ikke så godt. Den eneste mad vi havde, var mælk og sort te - og den udgjorde faktisk langt det meste af vores måltider. Vi måtte bede vores naboer, der havde komælk, om at hjælpe os, så vi kunne lave te, og børnene kunne få lidt næring fra mælken. Frugt, grøntsager og kød fik vi meget sjældent.”

Besøg i landsbyen ændrede alt

Det var en hård tid for familien. Samiras søn forsøgte at finde arbejde på det lokale marked uden held. Og varerne på markedet var alt for dyre for familien.

”En morgen var jeg hjemme og havde travlt med daglige gøremål. En af vores naboer kom forbi og fortalte, at et team fra Mission Øst var på besøg i landsbyen og havde arrangeret et møde for landsbyens borgere. Jeg deltog, og efter introduktionen informerede Mission Østs team os om et kommende projekt i min landsby, som handlede om at uddele kontante beløb til specifikke behov. Mission Øst delte landsbyboerne ind i kategorier – og jeg blev sat i kategorien med de fattigste mennesker. Derefter besøgte Mission Øst-teamet mit hus og stillede mig nogle spørgsmål.

”Efter en månedstid fik jeg at vide, at jeg var kommet på modtagerlisten om et engangskontantbidrag fra Mission Øst. Jeg kan ikke udtrykke, hvor glad jeg blev, da jeg med sikkerhed vidste, at mit navn var på listen. Ikke kun mig, men også nogle af mine naboer var på listen - vi var så glade og lykønskede hinanden.

”Jeg gik til distributionsstedet og modtog 13.842 AFN (ca. 1.000 kr. – red.), et sim-kort og information om, hvad pengene skulle bruges til, og gik hjem,” fortæller Samira.

Mad, gødning og bæredygtigt landbrug

”Da jeg modtog pengene, brugte jeg nogle af dem på mad og nogle på gødning til afgrøder. Det lykkedes mig også at spare lidt penge op, hvilket betyder, at jeg ikke behøver at sælge mine dyr - i stedet kan jeg beholde dem og forøge min besætning. Min søn og jeg fik også undervisning i ernæring og bæredygtigt landbrug, hvilket betyder, at vi kan planlægge vores afgrøder og vores madforsyning.

”Jeg vil takke Mission Øst for den støtte, der er givet mig og min landsby,” slutter Samira.

Projektet er støttet af Novo Nordisk Foundation.

Billedet er sløret af hensyn til kvindens og pigens sikkerhed.