En metalkasse fyldt med fremtidsdrømme

For to år siden fortalte vi her i bladet den fantastiske historie om kvinden Zia Gul, der ved hjælp af to bistader og et kursus i biavl fik vendt op og ned på sin families fattige og udsatte liv. Her kommer historien om hendes datter Khal Dana, som går i sin mors fodspor.
 
Khal Dana er kun 12 år gammel, men hun ved allerede alt om bier og biavl. Hver dag når hun kommer hjem fra skole, hjælper hun sin mor Zia Gul med familiens 12 bistader. Og hvis hendes mor er ude for at undervise nabokvinderne i at avle bier, ved Khal Dana selv, hvad der skal gøres.
 
For at opmuntre sin datter giver Zia Gul af og til Khal Dana lidt penge for hendes hjælp. I stedet for at bruge pengene på søde sager, som mange andre børn ville gøre, har Khal Dana købt en lille metalkasse, som hun kan spare pengene op i. ”Jeg har sparet 3.000 afghani op indtil nu, og jeg håber, at jeg kan spare endnu flere op. Pengene skal bruges til en ged, der kan gå sammen med min mors geder,” fortæller Khal Dana. Sidste år brugte Khal Danas mor nogle af de penge, hun tjente på biavl, til at købe to geder, og derfor ved Khal Dana, at hvis man holder geder, får man også mejeriprodukter. En ged koster 6.000 afghani (ca. 700 kr.).
 
I skole med papir og blyant Nu hvor Khal Dana og hendes familie tjener penge på biavl og gedehold, er det også blevet lettere at sende hende i skole. I Afghanistan er landsbyskolen gratis, men blyanter, papir og den obligatoriske skoleuniform, skal familierne selv sørge for, og det er svært for de fattigste.
 
I skolen fortæller Khal Dana sine venner om bierne og om, hvordan de gør en forskel for hendes familie. Kammeraterne synes ifølge Khal Dana, at det er meget spændende. Hun drømmer om selv at holde bier og geder, når hun bliver voksen. Metalkassen og hendes nye viden er sammen med hendes skolegang billetten til et bedre liv.
 
Se filmen om, hvordan Zia Gul og Khal Dana blev biavlere her. Du kan også læse og se film om andre afghanske kvinder og høre deres bifortællinger.

Donér