Bord og bænk - et værn mod vinterens kulde

Vinterens kulde nærmer sig Afghanistan. For rigtig mange skolebørn betyder det temperaturer på helt ned til minus ti grader - en daglig pinsel og risikoen for at blive alvorligt syg. De er nemlig nødt til at sidde på et iskoldt stengulv i flere timer, mens de bliver undervist.
 

Skolerne har ikke råd til borde og bænke, og det går ud over både børnenes helbred og undervisningen i et land, hvor cirka 70 procent af befolkningen i forvejen hverken kan læse eller skrive.

Masoud Mir Alam går i skole i det nordøstlige Afghanistan. Han husker tydeligt sidste vinter:

"Vi sad alle sammen på det kolde gulv i klasseværelset og rystede. Vores ben blev helt følelsesløse."

Masoud er heldig. Han går på én af de fem skoler, som netop er blevet forsynet med borde og bænke gennem Mission Øst. For under 60 kroner pr. elev har tusindvis af børn fået glæden ved at lære tilbage. De kan nu koncentrere sig i timerne, og deres uddannelse giver dem en bedre chance for at komme ud af fattigdommen. 

Jan Ara er én af de heldige piger, der får lov at gå i skole i Afghanistan. Hun er også én af de heldige elever, der ikke behøver at frygte endnu en vinter på det iskolde gulv i klasselokalet. Hendes skole har fået borde og bænke gennem Mission Øst:
"Mine forældre sendte mig i skole for at lære noget. Men når jeg sad på gulvet om vinteren, rystede jeg af kulde og kunne slet ikke koncentrere mig om at lytte til vores lærer. Når jeg kom hjem, begyndte jeg tit at hoste, og nogle gange havde jeg hovedpine og feber."

Desværre er ikke alle skolebørn lige så heldige som Masoud og Jan Ara. Der er stadig mange, der er tvunget til at risikere deres helbred eller give afkald på en sjælden mulighed for at få en uddannelse. Når alt, der skal til for at forhindre det, er et bord og en stol.

Har du lyst til at støtte Mission Østs arbejde i Afghanistan, kan du klikke her

Situationen er alvorlig
Situationen i Afghanistan er alvorlig. Men den er samtidig mere end krig, terror og opium. Midt i al kaoset findes en befolkning, der mere end nogensinde før har brug for vores opbakning. En befolkning, der ønsker fred, udvikling og et trygt liv for deres børn og børnebørn. Ligesom alle os andre.

Mission Øst hjælper fattige landsbyer i det nordøstlige Afghanistan med blandt andet rent vand, hygiejneundervisning og hjælp til selv at dyrke mad til hele familien.

Resultatet kan forklares så tydeligt, som denne afghanske landsbyboer gjorde det for nyligt:
"Før Mission Øst døde vores børn ét efter ét. Hver familie sørgede over tabet af mindst én søn eller datter. I dag dør der ikke flere børn."

I Mission Øst hjælper vi altid de svageste først. Vi forstår, at børnene er Afghanistans chance for forandring. Hvis bare vi vil give dem muligheden.

Afghanistan er ét af verdens fattigste lande med en børnedødelighed, der ligger nummer fire på verdensplan. I Afghanistan dør hvert fjerde barn, inden det fylder fem år. En kvinde lever i gennemsnit kun 42 år. Og kun en femtedel af alle kvinder kan læse og skrive. Afghanistans befolkning lider voldsomt under disse barske statistikker. Landet har hårdt brug for hjælp udefra fra organisationer som Mission Øst.

Nyheder fra Afghanistan

Ingen tilgængelige nyheder.