Bord og bænk - et værn mod vinterens kulde

11-årige Fowziah (øverste billede) er ét af de 4.555 heldige børn i det nordlige Afghanistan, der netop har fået skolebord- og bænk gennem Mission Øst. Før sad hun og klassekammeraterne på det stenhårde gulv - også om vinteren, når temperaturen når helt ned på minus ti grader.
 

"Nu kan jeg bedre lytte til vores lærer," siger Fowziah. 

For kun 60 kroner pr. elev har de mange tusinde børn fået glæden ved at lære tilbage.De kan nu koncentrere sig i timerne, og deres uddannelse giver dem en bedre chance for at komme ud af fattigdommen. 

Shila på ni år (billedet i midten) går i tredje klasse og er ét af de børn, der stadig må sidde på gulvet. Hun siger til Mission Øst:

"Vi har ingen borde. Vi sidder på hug på kolde gulve. Det er svært at lytte efter, hvad lærerne siger, og mit tøj bliver beskidt hver dag." fortæller Shila.

Uddannelse er afgørende for Afghanistans fremtid. På nuværende tidspunkt er Afghanistan ét af de lande i verden, der har den højeste rate af illiterære indbyggere. Cirka halvdelen af alle mænd kan hverken læse eller skrive, og hele 80 procent af Afghanistans kvinder er analfabeter.

Netop analfabetisme er ifølge FN den største hindring, når det kommer til at skabe bedre vilkår for kvinderne. Kvinder, der ikke kan læse, har langt sværere ved at kæmpe sig ud af fattigdom, de lærer aldrig deres rettigheder at kende, og uden den nødvendige viden om livstruende sygdomme som aids og diarré har de ingen mulighed for at tage vare på sig selv.

Har du lyst til at støtte Mission Østs arbejde i Afghanistan, kan du klikke her

Situationen er alvorlig
Situationen i Afghanistan er alvorlig. Men den er samtidig mere end krig, terror og opium. Midt i al kaoset findes en befolkning, der mere end nogensinde før har brug for vores opbakning. En befolkning, der ønsker fred, udvikling og et trygt liv for deres børn og børnebørn. Ligesom alle os andre.

Mission Øst hjælper fattige landsbyer i det nordøstlige Afghanistan med blandt andet rent vand, hygiejneundervisning og hjælp til selv at dyrke mad til hele familien.

Resultatet kan forklares så tydeligt, som denne afghanske landsbyboer gjorde det for nyligt:

"Før Mission Øst døde vores børn ét efter ét. Hver familie sørgede over tabet af mindst én søn eller datter. I dag dør der ikke flere børn."

I Mission Øst hjælper vi altid de svageste først. Vi forstår, at børnene er Afghanistans chance for forandring. Hvis bare vi vil give dem muligheden.

Afghanistan er ét af verdens fattigste lande med en børnedødelighed, der ligger nummer fire på verdensplan. I Afghanistan dør hvert fjerde barn, inden det fylder fem år. En kvinde lever i gennemsnit kun 42 år. Og kun en femtedel af alle kvinder kan læse og skrive. Afghanistans befolkning lider voldsomt under disse barske statistikker. Landet har hårdt brug for hjælp udefra fra organisationer som Mission Øst.