Folk på flugt fra konflikten i Afghanistan har store problemer med hygiejne og helbred. Men fordi Zarifah har fået træning i god hygiejne, kan hun nu sikre sine tre børn mod smitsomme sygdomme.Zarifah og hendes mand bor i en lejr i Baharak-distriktet i det nordlige Afghanistan sammen med deres tre børn. Her har familien boet, siden de måtte flygte fra deres hjem i Badakhshan-distriktet på grund af konflikt. Familien lever af de ganske få penge, som Zarifahs mand tjener ved at sælge brød uden for lejren og af det daglejerarbejde, han kan få engang imellem. På grund af lejrens uhygiejniske forhold fik børnene næsten hver måned dysenteri, som er en alvorlig form for diarré.
Drak forurenet vand
Den nærmeste sundhedsklinik lå flere kilometer fra lejren, og Zarifah og hendes mand havde med deres beskedne indkomst ikke råd til at få børnene behandlet. Men en dag var der ét af børnene, der led så alvorligt af dysenteri, at der var blod i afføringen, og Zarifah var nødt til at tage den lange vej til klinikken. Lægen tjekkede barnets hænder og negle og spurgte hende om deres drikkevand og brug af latriner. Da blev Zarifah klar over, at forurenet drikkevand og mangel på ordentlig hygiejne kan forårsage sygdom og infektion. Hun henvendte sig derfor til Mission Øst, som var til stede i lejren, for at lære om bedre hygiejne.
Ændrede vaner efter træning
Zarifah og hendes mand lærte om børns sundhed og ernæring, hvordan man gør vand drikkeligt, og hvor vigtigt det er at vaske sine hænder og holde god hygiejne. “Noget af det havde jeg aldrig hørt om før, og jeg prøvede at tænke på, hvordan jeg plejede at gøre, og hvordan det kunne være en årsag til mine børns sygdomme,” fortæller Zarifah.
Koger drikkevand
Zarifah instruerede sine børn i at bruge latriner i stedet for at gå på toilettet i det fri og i at vaske deres hænder ordentligt bagefter. Hun begyndte også at klippe deres negle og børste deres tænder jævnligt. Selv er Zarifah begyndt at koge vandet, før familien drikker det, og hun sørger for, at krukken med drikkevand altid er tildækket, så der ikke falder skidt ned i den.
Ikke flere sygdomme
Ændringerne i familiens hygiejnevaner har forbedret børnenes helbred betydeligt. “De klager ikke længere over problemer med dysenteri, og de er ved godt helbred. Vi kendte ikke til bakterier før,  men nu ved vi, at det er dem, der giver diarré og andre almindelige sygdomme. Hvis vi forhindrer bakterierne i at komme ind i vores krop, undgår vi at blive syge,” forklarer Zarifah.
Viden bliver delt
Den viden om hygiejne, som Zarifah og hendes mand har fået gennem Mission Østs træning, deler de med andre af lejrens familier. “Vi delte informationen med de andre i lejren. Selv mullahen (det  religiøse overhoved, red.) talte i moskéen om, at vi skal huske at bruge latrinerne, vaske hænder og holde os selv og vores hjem rene. Vi er meget taknemmelige for Mission Østs støtte til vores lokalsamfund af fordrevne,” siger Zarifah.
FAKTA
Dysenteri
Dysenteri er en smitsom tarminfektion, som ofte giver blodig diarré. Sygdommen skyldes bakterien Shigella, som smitter let ved dårlig håndhygiejne og forurenet mad og drikkevand. Over 200 millioner mennesker verden over bliver smittet af sygdommen hvert år, og mennesker, der bor i midlertidige lejre er særlig udsatte.
Hjælp i konfliktområde
Mission Øst har arbejdet i det konfliktfyldte Afghanistan siden 2001 med nødhjælp og basal udvikling. Med støtte fra EU har Mission Øst forsynet lejren, hvor Zarifah bor i det nordlige Afghanistan, med 51 midlertidige latriner, afholdt 25 hygiejneworkshops og trænet 90 personer fra de fordrevne familier i hygiejne.