Mission Øst Afghanistan Peter International Direktør

Akut fødevarekrise i Afghanistan

Familierne må overleve dag for dag. Forældre må afgøre hvem i familien, der må spise hvornår - og om de kan springe et måltid over. Mission Øst uddeler kontanter, så befolkningen kan købe den mad, de har brug for, fortæller Peter Drummond Smith der netop har været på feltbesøg i Afghanistan.

Mission Østs internationale direktør Peter Drummond Smith er netop vendt hjem fra et feltbesøg i det nordøstlige Afghanistan, hvor Mission Øst arbejder. Formålet var at besøge Mission Østs 100 lokale medarbejdere og følge med i deres hjælpearbejde i Takhar og Badhakshan-provinserne.

Her blev han vidne til et land i akut fødevarekrise. Befolkningen har ikke overskud til at tænke på andet, end hvad de skal spise fra dag til dag. Og de må planlægge hvem i familien, der skal spise hvor meget og hvornår.

For høsten er slået fejl, og der er simpelthen ikke mad nok. Mission Øst uddeler kontanter til mad og såsæd til markerne, så familierne har nok at leve af til næste år.

Hvem skal spise i dag?

- Jeg har rejst på feltbesøg mange gange over årene, men det ikke hver gang jeg finder mig selv midt i en rigtig humanitær krise. Befolkningen i Afghanistan må klare sig uden den mad, de har brug for, og de må træffe forfærdelige beslutninger hver eneste dag: Hvilke måltider kan vi springe over, og hvad kan vi nøjes med at spise i dag? Hvem i familien skal have lov til at spise, og hvem kan undvære mad lige nu? Det er hårdt at blive konfronteret med, men det er jo også derfor, Mission Øst er i landet.

Mission Øst kontanter til mad nødhjælp i afghanistan

Mangler mad, ganske enkelt

Hvad er det største behov, Mission Øst kan møde lige nu?

- Befolkningens behov er meget tydeligt lige nu: De har brug for mad, ganske enkelt. Deres situation er kritisk og skyldes blandt andet, at landet blev ramt af tørke sidste år. Det resulterede i en ringe høst, som bevirker, at de på denne tid af året løber tør for fødevarer. De har simpelthen ikke helt basal mad at spise.

- Mission Øst gør en stor indsats for at møde dette behov ved at uddele kontanter, så familierne selv kan købe mad på markedet eller i butikker. Fordelen ved ”cash for food” er, at de selv kan købe det, de har mest brug for, i stedet for at det er os, der afgør hvilke fødevarer de behøver.

Der er mad at købe på markedet

For pengene kan de også købe andre ting, de har brug for i husholdningen, for eksempel sæbe og hygiejneartikler, fortæller Peter Drummond Smith.

- Med pengene kan de også tilbagebetale de lån, de måske har været nødt til at tage for at kunne give deres familier mad på bordet under tørken. Kontanter giver dem mange flere valgmuligheder, og de kan købe den mad, de behøver, snarere end få den mad vi tror, de har brug for.

Kan de købe mad i butikkerne nu?

- Ja, maden bliver importeret i Afghanistan. Markedet fungerer, så folk, der mangler mad kan gå hen i butikkerne og på det lokale marked for at købe de fødevarer, de har brug for. Før vi uddeler kontanthjælpen, sikrer vi os, at der rent faktisk er nok mad at købe. Det er vi meget nøje med at undersøge på forhånd.

Siden december 2021 har vi sammen hjulpet 7.800 familier svarende til 54.600 personer.

Støt det afghanske folk

300
dkk

Donér