Mission Øst har delt dyrefoder ud, efter at høsten har slået fejl, og det har givet hr. Sangi-Bay nyt mod. Foto: Bashir Ahmad Mirzad
Af Line Højland, kommunikationsmedarbejder 15. mar 2019 |

Afgrøder visnet bort i Afghanistan

Sult truede Hr. Sangi-Bay og hans familie, da en streng tørke ramte Afghanistan. Med hjælp fra Mission Øst kunne de beholde deres ko og geder.  

”I foråret såede jeg 210 kg hvede og håbede på en god høst. Men der kom ingen regn. Som månederne gik uden regn, begyndte mine afgrøder at visne og dø. Solen blev stærkere og stærkere og slukkede mit håb.” 

De stærke ord kommer fra 70-årige Hr. Sangi-Bay, der sammen med sin kone og fem børn bor i en lille landsby i det nordøstlige Afghanistan. Sidste år blev hele området ramt af en ødelæggende tørke, der i løbet af få måneder udraderede livsgrundlaget for store dele af befolkningen. 

Lever kun af brød og te  

Hr. Sangi-Bay og hans familie lever af deres dyr og den hvede, de dyrker på de omkringliggende marker. Normalt kan de høste 1050 kg hvede på en sæson, som de blandt andet spiser selv og bruger som dyrefoder. Men på grund af tørken i sommer lykkedes det dem kun at høste under halvdelen:

”Jeg måtte sælge fem geder for at købe mad til min familie og foder til de andre dyr,” fortæller Hr. Sangi-Bay. ”Nogle gange lever vi kun af brød og te.” 

Mangel på drikkevand 

Der har før været tørke i Hr. Sangi-Bays område, men ikke i samme ekstreme omfang:

”Det var meget mærkeligt for os,” fortæller han. ”Jeg kan huske tidligere perioder med vandmangel, men vi har i det mindste altid kunnet finde rent vand at drikke. Men nu er mine børn nødt til at gå i mere end en time for at hente vand i floden, som er forurenet. Det går ud over vores helbred,” fortæller han. 

Dyrefoder fra Mission Øst gav nyt mod 

Hr. Sangi-Bay var så desperat, at han overvejede at sælge alle sine dyr: ”Som far er det mit ansvar at give mine børn mad og vintertøj. Men hvordan?” spørger han retorisk. 
Det kom dog ikke så vidt. ”Jeg hørte, at Mission Øst delte dyrefoder ud til små landbrug som vores. Det gav mig nyt mod. De kom også og gav mine dyr vaccinationer mod smitsomme sygdomme. Alle mine syv hun-geder og min kvie er nu drægtige, og på grund af vaccinationerne er de sunde. Om nogle måneder har jeg 14 geder og to stykker kvæg,” siger han glad.  

Men det tager tid for familien at komme ud af den onde cirkel, som tørken har skabt: ”Jeg har ikke noget mel på lager nu og ingen penge at købe for. Jeg vil gerne fortælle omverdenen, at vi har brug for hjælp til at klare disse tørkeperioder,” slutter han. 

Det gør Mission Øst

  • Uddeler penge, så folk kan købe mad og undgå sult
  • Uddeler foder og vaccinationer til husdyrbesætninger
  • Sørger for rent drikkevand for at undgå spredning af sygdomme 

Projektet er støttet af Novo Nordisk Fondens akut-pulje på det humanitære område. 
 

dkk