I en afsides bjerglandsby i det nordøstlige Afghanistan underviser Mission Øst lokale kvinder i at lave biologisk brændsel ved at bruge billige og tilgængelige naturressourcer.Af Kim Wiesener og Line Højland, kommunikationsmedarbejdere
Man tager noget ukrudt og nogle blade og kommer dem ned i et 90 cm dybt hul. Så brænder man dem forsigtigt uden at lade dem brænde fuldstændigt ud, tager dem op af fordybningen, blander dem med jord og noget vand og former dem til runde briketter ved hjælp af en metalform.
Disse biobriketter har i flere afghanske hjem afløst træ som det foretrukne brændsel – takket være et Mission Øst-projekt, der i en fjern landsby i Badakhshan har lært 10 udvalgte indbyggere at fremstille miljøvenligt brændsel af materiale, der ellers ville være blevet smidt ud.
En af dem er Anisa, en 52-årig mor til syv, som plejede at skaffe sit brænde fra den nærliggende skov. At bruge træ som brænde er skadeligt for områdets miljø, for når træerne bliver fældet og buskadset fjernet, går det ud over jordens kvalitet i en sådan grad, at risikoen for jordskred og oversvømmelser blev større.
For at mindste risikoen for jordskred og oversvømmelser er Anisa nu blevet en af drivkræfterne i et projekt, der både er miljøvenligt og gør livet lettere for landsbyens familier. Sammen med en gruppe andre kvinder er hun blevet trænet i at fremstille biobriketter. Denne viden skal hun derefter give videre til sine naboer i landsbyen.
Landsbyen ligger i provinsen Badakhshan, der ligger op ad grænsen til Tadsjikistan. Man kan næsten ikke komme længere væk i Afghanistan, og det uvejsomme område hærges af både bevæbnede oppositionsgrupper og kriminelle. Befolkningen døjer med underernæring og beskidt vand, der giver alvorlige mavesygdomme.
Langt størstedelen af de 306 familier i landsbyen lever af landbrug og husdyrhold, og en lille skole samt en klinik udgør landsbyens eneste moderne faciliteter.
Brugte timer på at finde brænde
Når man er vant til centralvarme og op til flere stikkontakter i væggen, kan det være vanskeligt at begribe fuldt ud, hvor livsnødvendig en stabil forsyning af brænde er for familierne i landsbyen. Men Anisa og hendes naboer er afhængige af brænde i alt fra madlavning til opvarmning af de små huse i de lange og tilsneede vintre.
“Jeg plejede at presse min mand og mine store børn til at gå ud i bjergene og hugge brænde fra træer, buskadser og buske,” fortæller en kvinde, der deltager i projektet. “Jeg vidste ikke, at det ville være farligt for mig og mit lokalsamfund at fjerne beplantning.”
Før kunne familierne bruge timer på at trave rundt i bjergene for at finde brugbart brænde. Nogle gange måtte børnene blive væk fra skolen, fordi de skulle indsamle brænde til familien, og de øde bjerge var ikke ufarlige at færdes i. Nu kan kvinderne i stedet have et fællesskab om at fremstille briketterne. Fatima, en lokal Mission Øst-medarbejder, forklarer, at briketterne er så populære, fordi materialet er tilgængeligt alle vegne, og alle kan indsamle det til at fremstille biobriketter.
Afhængige af naturens ressourcer
I en tid, hvor presset på jordens ressourcer aldrig har været større, vil projekter som dette udgøre fremtiden. Mission Østs programansvarlige for Afghanistan, Joohi Haleem, forklarer:
“Naturressourcer – og deres brug og forvaltning – spiller en central rolle i livet for de afsidesliggende landsbysamfund i det nordøstlige Afghanistan, hvor Mission Øst arbejder. I manglen på beskæftigelsesmuligheder er disse lokalsamfund dybt afhængige af naturens ressourcer som skove og græsningsarealer for at kunne opretholde deres levebrød. Ved at indføre og fremme brugen af genanvendelig energi – fx. Biobriketter – hjælper vi med at formindske deres afhængighed af traditionel brændsel såsom træ, der efterhånden er en knap ressource.”
Hun forklarer desuden, at projektet særligt kommer kvinderne til gode: ”Gennem træningen får de mulighed for at opfylde de behov, de har i deres daglige husholdning og at anvende de tilgængelige naturressourcer på den bedste og mest bæredygtige vis.”
—————————————————————————————–
Mod en mere bæredygtig fremtid
I projektet trænes 10-15 kvinder i at fremstille biobriketter, så de kan give denne viden videre til andre familier i deres landsby.
Biobriketterne er en del af et større projekt, hvor indbyggerne i området også får træning i bl.a. forvaltning af regnvand og indsamling af solenergi.