Afghanistan: Målet er nået flere år før tid

Verden har nået 2015-målet for rent vand tre år før deadline.
 
En ældre mand tænder for hanen ved vandposten i en lille landsby i det nordlige Afghanistan. Som den allerførste lader han det kolde vand fra den nye vandpost plaske ned i sine håndflader og fører det op til munden for at drikke.
 
Han er blandt de to milliarder, der siden 1990 har fået adgang til rent vand, og som nu gør, at verden allerede i dag kan fejre, at vi har nået målet om at halvere antallet af mennesker, der er nødt til at drikke beskidt og inficeret
vand. Målet er et ud af otte, som FN har nedsat for udryddelse af fattigdom, og som skal nåes inden år 2015.
 
Diarré er dødelig
I et af Afghanistans nordlige distrikter har udviklingen betydet 85 procent færre tilfælde af diarré på blot fire år. Diarré er dødelig i fattige landsbyer, hvor lægehjælp og sundhedsklinikker er en mangelvare.
I samme distrikt, der huser en befolkning på 35.000 mennesker, er antallet af hudinfektioner faldet med 46 procent. Der er 41 procent færre tilfælde af ormeangreb, og 80 procent færre indbyggere har været ramt af tyfus.
 
Siden 2003 har Mission Øst udstyret flere hundrede afghanske landsbyer med rent drikkevand. Alle steder er antallet af syge og døde faldet markant inden for en ganske kort periode. 

Donér