Afghanistan: Da landsbyen blev oversvømmet

Da landsbyen blev oversvømmet

I begyndelsen af maj i år blev en række små landsbyer i det nordlige Afghanistan ramt af en voldsom bølge af mudder og store sten. Marker, hjem og skoler blev dækket af mudder og sten.

Abdul Rahim er 63 år gammel og bor med sin kone og 8 børn i en lille landsby i Baghlan provinsen i det nordlige Afghanistan. Familien havde netop tilsået deres jord med hvede, da deres landsby blev ramt af en voldsom oversvømmelse, som begravede deres marker under mudder og store sten og ødelagde deres hus.

Mudder og store sten overalt

”Jeg har mistet alt. Det kommer til at tage mindst et år at gøre jorden klar til at blive tilplantet igen,” siger Abdul Rahim, som er 100% afhængig af sit lille landbrug for at overleve. Familien havde plantet 300 kg hvede, og de havde forventet at få to ton i høstudbytte, hvilket havde været nok til, at de havde kunnet klare sig frem til næste høst. Nu må de leve af nødhjælp. Landsbyerne i området bad Mission Øst om hjælp til at genetablere de ødelagte vandingskanaler for på den måde at forhindre, at de marker, der ikke er blevet oversvømmet, tørrer ud, samt hjælp til at rydde vejene, så nødhjælp kan nå frem. Mission Øst er en af de eneste internationale udviklingsorganisationer, som har fast base i området, og organisationen spiller derfor en væsentlig rolle i katastrofesituationer.

Bosat for nær ved floden

Landsbyerne ligger på en stejl bjergside nær floden, så det er let at hente vand og så den gode jord i bunden kan bruges til afgrøder. Desværre betyder det også, at landsbyboerne hurtigere rammes af oversvømmelser. ”Det er vi først blevet opmærksomme på for fornylig,” har flere landsbyboere fortalt Mission Øst. ”Noget tyder på, at oversvømmelserne i området både er blevet hyppigere og voldsommere de senere år, særligt i år, hvor kraftig styrtregn er kommet fuldstændig bag på landsbyerne, der ellers mest er vant til bløde regnskyl på grund af områdets normalt halvtørre klima,” fortæller Mission Østs landeleder i Afghanistan, Benny Werge.

Forebyggelse kan redde liv

Mission Øst arbejder også med katastrofeforebyggelse i andre dele af Baghlanprovinsen. ”Hvis de landsbyer, der nu er blevet dækket af mudder, havde været igennem vores træning i forebyggelse, så havde de måske været mere bevidste om, hvilke konsekvenser det kunne have, at deres landsbyer lå et farligt sted. De ville også have opført værn til at afbøde mudderbølgen og andre sikkerhedsforanstaltninger, og så var det sandsynligvis ikke gået helt så galt,” afslutter Benny Werge.

Efter interviewet med landsbyboerne er den voldsomme regn fortsat. Derfor er endnu større områder blevet ramt af mudderskred, og 50 mennesker er meldt savnet. Mission Øst arbejder på højtryk på at grave landsbyerne fri af mudderet.

Derfor er Baghlanprovinsen udsat

Den nordøstlige del af Baghlanprovinsen, hvor Mission Øst arbejder, består af stejle bjergskråninger. Bjergene i området består ikke af klipper, men et porøst materiale, som nemt opsuger vand og bliver tungt, hvilket er en medvirkende årsag til voldsomme jordskred og oversvømmelser. Området er afskåret fra resten af provinsen af en bjergkæde og bliver derfor overset økonomisk af provinsadministrationen, hvilket gør området endnu fattigere end andre lignende landområder andre steder i landet. Mission Øst er den eneste internationale hjælpeorganisation, der arbejder med langsigtet udviklingsarbejde i området.

Donér