Dette efterår er det 10 år siden, at danske Mission Øst begyndte at arbejde i Afghanistan.
 
Tusindvis af afghanere har fået hjælp, men konflikt og naturkatastrofer gør fortsat livet svært for store dele af befolkningen.
I oktober 2001 krydsede flere jeeps Pianj-floden nord for byen Kunduz i Afghanistan. De kom fra nabolandet Tadsjikistan, hvor Mission Øst i flere år havde haft sit regionale kontor.

Jeepene var fyldt til bristepunktet med kontorartikler og kommunikationsudstyr og fortsatte kørslen i slalom mellem store huller fra tidligere bombenedslag og forbi lerklinede huse. På sæderne sad nøglemedlemmer af Mission Østs stab. Hidtil havde det været umuligt at åbne en base i Afghanistan på grund af konflikten, men nu havde muligheden åbnet sig.
 
Færre begraver børn
Det var begyndelsen til hygiejneundervisning af 45.000 afghanere, etableringen af 8.000 latriner og 200 vandsystemer. Det betyder blandt andet, at langt færre forældre må begrave deres børn, som i høj grad døde af diarré og vandbårne sygdomme. 75.000 mennesker har siden fået adgang til markeder, sundhedsklinikker og uddannelse via nyanlagte veje, og titusindvis af afghanere kan nu være sikre på at blive mætte, fordi de har lært om effektiv landbrugsproduktion, dyrkning af køkkenhaver, grundlæggende ernæring, opbevaring af fødevarer, salg af egenproduktion og meget mere.

Hjælp til afsidesliggende landsbyer
I dag har Mission Øst 175 medarbejdere, tre hovedbaser og seks lokalafdelinger, som arbejder med udvikling i afsidesliggende landsbyer i det nordøstlige Afghanistan. Det sker gennem projekter inden for fødevaresikkerhed, rent vand og hygiejne, særlig støtte til kvinder, håndtering af naturkatastrofer og forbedret infrastruktur.

Fortsat behov for humanitær hjælp
Udfordringerne ved at arbejde i Afghanistan har undervejs været store og er det stadig. Adgangen til de udsatte landsbyer er blevet vanskeligere på grund af den fortsatte konflikt, og den hindrer regeringen i at hjælpe befolkningen med landsdækkende tiltag. Heldigvis gør de årelange relationer til lokalbefolkningen, at Mission Øst stadig har adgang til landsbyerne.

Konflikten og gentagne naturkatastrofer gør, at afghanerne er meget sårbare og har brug for humanitær hjælp i årene fremover. Derfor fortsætter Mission Øst med at forbedre afghanernes muligheder for at brødføde sig selv. Det sker blandt andet ved at undervise landsbygrupper i at bearbejde fødevarer til lokale og regionale markeder og tilbyde undervisning i produktion og markedsføring. Samtidig arbejder Mission Øst fortsat med at sikre, at afsidesliggende landsbyer får basale nødvendigheder som rent vand.

Læs mere om Mission Østs arbejde i Afghanistan.