”Så snart vores landsby er sikker, rejser vi tilbage”

I det fattige og konfliktramte Afghanistan må de hårdt prøvede indbyggere fra tid til anden forlade deres landsbyer på grund af konflikt. Mission Øst yder livreddende nødhjælp, indtil familierne kan vende hjem, og taknemmeligheden er stor.

Af Mission Østs team i Afghanistan, november 2017

Alim Khan sidder på en vævet måtte i et lille telt på en gold slette i det nordøstlige Afghanistan. Her har den 76-årige mand boet med sin familie siden februar i år, da de i al hast måtte lygte fra deres landsby i Kunduz-provinsen. Området var nemlig en del af slagmarken, da kampe brød ud mellem oprørere og den afghanske regering.

Afghanistan har i årtier har været plaget af krig. I de senere år er konflikten blusset op – og det går ud over helt almindelige mennesker som Alim Khan og hans familie. Især omkring storbyen Kunduz har kampene bølget frem og tilbage. Sammen med andre organisationer står Mission Øst derfor klar til at yde den nødhjælp, de fordrevne har brug for, indtil kampene er stilnet af, og folk kan vende tilbage til deres landsbyer.

”Nu er vi alle glade og sunde”

I alt 111 familier har søgt tilflugt i den lille lejr. Om den første tid fortæller Alim Khan: ”Da vi flygtede fra vores landsby og kom hertil, havde vi mange problemer. Det største problem var, at vi manglede rent drikkevand. I begyndelsen hentede vi vand i en bæk to kilometer herfra, men vandet gav os mavepine, og vi fik ondt i halsen.”

Mission Øst har derfor forsynet lejren med en tank med rent drikkevand, og det har været en stor hjælp for dens beboere: ”Nu er vi alle glade og sunde,” siger Alim Khan og tilføjer: ”Så snart vores landsby er sikker, rejser vi tilbage. På vegne af de fordrevne her i lejren vil jeg gerne takke Mission Øst for hjælpen. Den kom i rette tid.”

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En tilværelse fuld af afsavn

I det nordøstlige Afghanistans golde bjergegne forsøger familier at skabe sig en tilværelse med de begrænsede afgrøder, de kan dyrke på den tørre agerjord. Livet er barskt, og mange børn når ikke at blive voksne, før de bukker under for underernæring eller sygdomme, der kunne være forhindret af noget så basalt som rent drikkevand.

Mission Øst har derfor siden 2001 arbejdet med at skaffe befolkningen rent drikkevand, drivhuse til mere effektiv grøntsagsdyrkning og igangsat tiltag, der skal beskytte huse og marker mod tilbagevendende oversvømmelser og mudderskred. I de landsbyer, hvor vi arbejder, kan vi se en tydelig forbedring af levestandarden.