”Mission Øst har reddet vores børn”

Mohammad Shifas 16-årige søn blev pludselig syg med blodig diarré. Det viste sig, at det vand, familien drak, indeholdt både bakterier og giftigt arsen.

Af Mission Øst Afghanistan, oversat og redigeret af Line Højland, kommunikationsmedarbejder – september 2018

Da Mohammad Shifas søn i 2016 fik blodig diarré, tog det dem tre timer på æselryg at nå distriktets klinik. ”Lægen spurgte mig, hvor vi fik vores drikkevand fra. Jeg fortalte ham, at jeg og de andre i landsbyen henter vores vand i en flod. Lægen blev meget vred og sagde, at det var det beskidte og forurenede vand fra floden, der havde gjort min søn syg,” fortæller Mohammad Shifa, der bor med sin familie i et af de mest fattige og isolerede områder af Baghlan-provinsen i det nordlige Afghanistan.

Ville være død dagen efter

”Lægen ordinerede noget medicin og rådede os til at koge al drikkevand. Men selv om jeg havde betalt 3500 Afs (ca. 300 kr., red.), fik min søn det ikke bedre, så jeg kørte ham til provinshospitalet i Baghlan. De sagde, at hvis jeg var kommet en dag senere, ville min søn være død af dehydrering.”

Landsbyens børn plejede at bruge 40 minutter på æselryg hver vej på at komme til en flod, hvor de hentede vand, der var forurenet af både afføring og arsen, der er et naturligt forekommende, men giftigt, grundstof. 

”Det var et stort problem for vores landsby, og nogle af de andre børn har haft den samme sygdom som min søn,” siger Mohammad Shifa.

Hygiejnekurser i moskeen

En dag besøgte én af landsbyens ledere en anden landsby, hvor indbyggerne tappede rent vand fra vandhaner og brugte latriner, når de skulle på toilettet. Da han spurgte nærmere om det, henviste de ham til Mission Øst. 

Mission Østs medarbejdere aflagde Mohammad Shifas landsby et visit, og snart var alle indbyggerne i gang med at grave grøfter til vandrør og få kurser i hygiejne hver dag i den lokale moske. Nu har de både vandhaner og latriner, og der er næsten ingen, der får diarré, kolera eller udslæt. 

”Jeg behøver ikke længere bruge penge på at behandle mine børn for diarré. Mission Øst har reddet vores børn. Hvis vi var blevet ved med at drikke det samme vand, havde vi måske mistet vores sønner og døtre,” siger Mohammad Shifa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hvad er arsen?

Arsen er et grundstof og et halvmetal naturligt forekommende i Afghanistans bjerge. Det aflejrer sig i vandet nogle steder i så store koncentrationer, at det forårsager udslæt, hæmmet vækst og kræft. Det findes også i langt mindre koncentrationer i drikkevandet herhjemme og i ris. Mission Øst sørger for at finde kilder med et lavt indhold af arsen.