Syrien: Før levede de som os, nu har de mistet alt | Mission East

Syrien: Før levede de som os, nu har de mistet alt


Kristen armensk familie fra den syriske by Kessab, som har mistet alt.

Konflikten i Syrien har fyldt medierne i over tre år, men i takt med at tragedien vokser, og millioner af mennesker flygter, begynder trætheden og ligegyldigheden at melde sig hos mange. For hvordan kan man overhovedet forholde sig til en så kolossal humanitærkatastrofe? 

Af Kim Hartzner, læge og generalsekretær i Mission Øst
 
I maj måned besøgte jeg en række kristne armenske flygtninge i Libanon, som er blevet fordrevet fra deres historiske hjemby Kessab i Syrien af radikale oprørsgrupper. Og deres beretninger
gjorde et stort indtryk på mig. Mødet med disse nødstedte mennesker satte også konflikten i Syrien i det rette perspektiv. For bag hvert et anonymt tal i statistikkerne findes der nemlig et menneske, som har gennemlevet ufattelige lidelser og tab. Et menneske, som har krav på respekt og støtte.

De kristne i Kessab mistede alt på en morgen 

Armenierne levede i deres lille bjergby med familie, venner og naboer og arbejdede med deres landbrug og små forretninger. Men deres fredelige tilværelse ophørte den 21. marts, da bevæbnede radikale islamister indtog Kessab og tvang de cirka 3000 armenske indbyggere på flugt. De måtte flygte med deres børn og ældre familiemedlemmer. Mange fik hverken tøj eller papirer med sig. Mange efterlod også familiefotos og andre personlige ejendele. Disse mennesker havde tidligere en tilværelse, der mindede meget om mange danskeres. Nu har de mistet alt. Jeg kom uvægerligt til at tænke over, hvad man selv ville stille op i deres situation?

Målrettet forfølgelse af kristne

Alle syrere lider under borgerkrigen, men situationen for de etniske og religiøse mindretal kan virke ekstra kritisk, fordi de ud over de almindelige krigshandlinger også udsættes for målrettet forfølgelse på grund af deres etnicitet og religion.
På den baggrund har Mission Øst besluttet at hjælpe de kristne armenske flygtninge fra Syrien med de mest basale fornødenheder som tøj, mad, hygiejneartikler og bleer til spædbørn. I den forbindelse vil jeg gerne rette en inderlig tak for den støtte, som gør det muligt at hjælpe disse mennesker.