Mission Øst har uddelt sæbe, desinfektionsmiddel, baljer, dunke og andet materiel til et hospital og 20 sundhedsposter i Nepal.

Mission Øst har uddelt hygiejneartikler til over 6.000 familier i Nepals fattige Karnali-provins. Hjælpen deles ud i afsidesliggende bjerglandsbyer i Kalikot og Humla-distrikterne sammen med oplysning om, hvordan familierne kan beskytte sig mod Coronavirus.

Desuden har Mission Øst sammen med lokale partnere skaffet sæbe, desinfektionsmiddel, baljer, dunke og andet materiel til et hospital og 20 sundhedsposter.

Kan undersøge patienter uden frygt

En af sundhedsposterne ligger i landsbyen Saya i den afsidesliggende Sarkegad-region. Den betjener 241 familier i landsbyen, men manglede det helt basale hygiejneudstyr. Det skabte utryghed blandt sundhedspersonalet. Men Mission Øst nåede frem med hygiejnesæt til sundhedsposten: sæbe, masker, handsker, håndsprit og beholdere til opbevaring samt oplysningsmaterialer om COVID-19.

Og hjælpen faldt i god jord:

”Nu kan jeg undersøge patienterne uden frygt for COVID-19,” siger sygeplejerske Bijaura Shahi.

Bekæmper COVID-19 i frontlinjen

Det samme har sundhedsposten i Palanta oplevet. Før følte sundhedspersonalet sig utrygge ved at undersøge patienter for COVID-19. Der var simpelthen ikke nok masker, handsker og desinfektionsmiddel. Nogle gange løb den lille klinik endda tør for smertestillende tabletter.

Mission Øst har nu givet sundhedsposten 30 dunke med flydende sæbe, 300 kirurgiske maske, 10 kasser med undersøgelseshandsker, 15 dunke med desinfektionsmiddel og forskellige brochurer med oplysning om COVID-19.

Også i Palanta er sundhedspersonalet glade for, at de nu kan undersøge og behandle patienterne uden frygt.

”Hjælpen fra Mission Øst er en fantastisk støtte, der styrker sundhedsposten i Palanta. Den er nu udstyret med de nødvendige ressourcer til at bekæmpe sygdommen helt ude i frontlinjen,” siger Naresh Budha, der leder sundhedsposten i Palanta.

Elendige karantæneforhold

En anden frontlinje er karantænestederne ude i skovene, hvor tilbagevendende skal opholde sig i to uger, inden de slippes ud i samfundet.

”De mangler de mest basale faciliterer,” oplyser Mission Østs landeleder i Nepal Ujjwal Amatya og tilføjer: ”Med støtte fra Danmark kan vi nu hjælpe dem trods de meget vanskelige forhold.”

Også her er Palanta meget udsat for COVID-19, da mere end 500 personer er vendt tilbage fra Indien og andre lande i nedlukningsperioden.

Palanta har oprettet karantænemuligheder på skoler, men de kontrolleres ikke korrekt, lyder en rapport fra Mission Østs samarbejdspartner KIRDARC. Folk, der vender tilbage fra Indien og andre steder, sniger sig ofte væk fra karantæne. Der er etableret sundhedsposter på skolerne, men der er ikke noget sikkerhedsudstyr til sundhedspersonalet.

”Det er her hjælpen fra Danmark møder et stort behov,” slutter Ujjwal Amatya.