Af Michael Schmidt 11. sep 2019 |

Barske omgivelser fører til handicap hos børn

I Nepal har mennesker med handicap deres hverdag i de uvejsomme bjergegne, hvor de bevæger sig sikkert rundt på de yderste bjergskråninger. Med kamera og drone fulgte Mission Østs kommunikationsmedarbejder Michael Schmidt en familiefar og en skolepiges hverdag på en stejl bjergskråning til en oplysningskampagne om mennesker med handicap.
 

 

Barske omgivelser

Det er ikke en charterrejse at komme frem til Thehe, den lille landsby Nepals bjerge. Fra Nepals hovedstad Katmandu fløj vi i propelfly mellem bjergene først til Nepalgunj og derfra til Simikot, der ligger i 3.000 m højde. For mig - fra flade Danmark - måtte jeg vente en dag for at vænne mig til den tynde luft, før vi kørte videre i jeep op i bjergene, og vandrede 2,5 timer på smalle snoede stier, indtil vi kom frem til Thehe.
 

Børn med handicap

Inden jeg kom til Thehe, tilbragte jeg nogen tid i Simikot, en by i det fjerne Humla-område, hvor vores partner HEAD Nepal har hovedkontor. Cirka 45 børn med fysisk og synshandicap bor og bliver undervist på HEAD. De går alle på den lokale skole i løbet af dagen, men før og efter lærer de nyttige færdigheder hos HEAD, så som blindeskrift og brug af computer, der vil hjælpe dem med at leve med et handicap.
 

Ung pige med synshandicap

I Simikot mødte jeg Goughora. Hun er 18 år gammel og har et synshandicap, og bor på HEAD-skolen. På grund af sit handicap gik hun ikke i skole, før hun fyldte 16 år. Men selvom hun er ældre end de andre studerende, følger hun rigtig godt med. Hun elsker at synge traditionelle nepalesiske sange og er håbefuld om sin fremtid takket være HEAD Nepals indsats.
 

Barn på kant

Thehe ligger på siden af et bjerg, og husene er bygget som terrasser oven på hinanden. Det betyder, at antallet af ulykker er ret højt, da børn falder ned fra de ikke-afskærmede terrasser og kommer slemt til skade. Da der ikke er lægehjælp i miles omkreds, og der kun er begrænsede ressourcer til korrekt behandling af skader, ender børnene ofte med at blive invalideret og få et permanent handicap. Et handicap begrænser deres evne til at gå i skole og senere arbejde på markerne. 

Mand med handicap

En af dagene i Thehe tilbragte jeg med Amarsingh og hans familie. Da Amarsingh var 12 år, trådte han på en torn, mens han legede med sine venner. Tornen ramte uheldigvis en nerve i foden, så han lå to måneder i sengen uden behandling. Hans mor passede på ham, men havde ikke råd til den rigtige behandling. Hans ben blev derfor aldrig rigtig helbredt, og han vil resten af sit liv leve med en deformitet i sit højre ben.  
 
Amarsingh er i dag gift og har tre børn. Selvom han ikke er i stand til at arbejde på en gård som andre mænd i landsbyen eller bære tunge ting, har han ikke givet op. Med hjælp fra Mission Øst har han oprettet en køkkenhave og er i stand til at forsørge sin familie. Han hyrder også sit kvæg i det utilgængelige bjergrige terræn. ”Det er vanskeligt at gå op og ned ad bjerget for at græsse kvæget,” siger han, ”

 ”Men jeg må gøre det på trods af mit handicap,” fortæller han. 
 

Familier til børn med handicap er de mest udsatte overalt

På min rejse oplevede jeg, hvorfor familier til børn med handicap er nogle af de mest udsatte i et hvert samfund. I et utilgængeligt område som Humla i Nepal, er det ekstra udfordrende at have et handicap, da både infrastrukturen og mulighederne for at uddanne sig ofte er imod dem. De oplevelser fra min tur har givet mig en ny forståelse for vigtigheden af vores projekter med uddannelse af mennesker med handicap i de yderste områder.
 

Donér