En yezidi-familie var på flugt fra Islamisk Stat i over to år.
Nu er familien kommet hjem, og takket være Mission Østs indsats for at skaffe rent drikkevand er dens liv ved at blive normalt igen.
-Af Binar Mohammed, Mission Øst Irak, oversat og redigeret af Kim Wiesener, leder af kommunikation – september 2018

Da ægteparret Heydar og Khanna efter mere end to år på flugt overvejede, om de og deres seks børn skulle vende hjem, tøvede de gennem længere tid.
For ganske vist var terrorbevægelsen Islamisk Stat blevet trængt ud af Sinune i det nordlige Irak, men byen lå i ruiner, og deres store bekymring var, om de kunne få adgang til helt basale livsnødvendigheder som rent drikkevand.

Ikke desto mindre traf de beslutningen og vendte tilbage. Men bekymringen viste sig at være berettiget, for byens vandforsyning var blevet ødelagt på grund af krigen.
I den første tid blev vandet kørt ind på lastbiler, og ofte var det så forurenet, at de blev syge af at drikke det.

”Da vi kom hjem til Sinune, var der ikke nok vand, men det er bedre nu. Vi har alt det vand, vi har brug for,” siger familiefaderen Heydar.

Fire vigtige brønde

Forskellen på dengang og nu er, at Mission Øst har været med til at genoprette Sinunes vandforsyning.
Et Mission Øst-team har repareret fire vigtige brønde, bl.a. ved at installere nye pumper og udskifte ødelagte rør og ventiler. Indsatsen er i høj grad tiltrængt, for selv da de hårde kampe var forbi, var Sinune i en længere periode nærmest ubeboelig. Både vand- og elforsyning var ødelagt, og bygninger og veje svært beskadigede.

Nu er livet så småt ved at vende tilbage, og det samme er dele af befolkningen.
Dog er indbyggertallet indtil videre kun ca. halvdelen af de 12.000, som boede her for fire år siden.
Dengang – i sommeren 2014 – løb Islamisk Stats krigere det nordlige Irak over ende, og tusinder af yezidier tog flugten fra Sinune.
Det gjaldt også Heydar og hans familie. ”Da de kom, besluttede vi at søge tilflugt på Sinjar-bjerget. Der blev vi i otte dage.

Vi havde intet at spise eller drikke, og især vores små børn led under det,” fortæller Heydar.

Farlig flugt

Mens tusinder af yezidier forblev på bjerget, flygtede familien videre.
Undervejs blev de beskudt og var i stor fare, men via Syrien lykkedes det dem at komme i sikkerhed i en mere fredelig del af Irakisk Kurdistan.
Her kunne de dog ikke finde et telt i de overfyldte lejre, og de var nødt til at slå sig ned i en ufærdig bygning.

De var helt afhængige af nødhjælp, og efter to år under ret kummerlige forhold besluttede de sig til at rejse hjem til Sinune.
Det har været en hård tid, men det rene drikkevand har gjort en stor forskel for familien.
“Nu er vandkvaliteten virkelig god, og vi får vand hver dag. Takket være Mission Øst føler vi, at vore liv er ved at blive normale igen,” siger Khanna.

Hygiejne og vand

Mission Øst lærer befolkningen i byen Sinune at opretholde en god hygiejne – og dermed forebygge sygdomme.

Foreløbig er budskabet nået ud til ca. 500 familier – eller 3.000 mennesker – der er vendt hjem til byen efter at have været på flugt.

På byens skoler undervises eleverne i vigtigheden af at vaske hænder efter toiletbesøg og forud for måltider og madlavning.

Samtidig lærer de at spare på vandet, som er en vigtig ressource i området.

Oplæring i hygiejne er særlig vigtigt i et krigshærget land som Irak, hvis befolkning er sårbar over for smitsomme sygdomme.