Mission Øst var i fjor en af de første internationale organisationer, der hjalp indbyggerne i det østlige Mosul. Siden da er organisationen også blevet spydspids for nødhjælpen til den hårdt trængte befolkning i den vestlige del af byen.Af Kim Wiesener, kommunikationsmedarbejder, 3. juli 2017
Da den lille lastbil med to tons fødevarer går i stå, ved Knud Andersen, at der ikke er megen tid at spilde. Konvojen befinder sig i det langtfra ufarlige vestlige Mosul, så den kan ikke tillade sig at stå stille alt for længe. Ellers risikerer den at blive skydeskive for Islamisk Stats krigere eller stå over for en sulten folkemængde. ”Vi er tre mand, der på et kvarter er nødt til at flytte to tons mad fra én lastbil til en anden,” erindrer Mission Østs nødhjælpskoordinator i det nordlige Irak. Som sagt, så gjort. Efter den ufrivillige pause kan konvojen fortsætte sin færd ind i Vest-Mosul, hvor over 6.000 desperate mennesker den dag venter på at modtage 45 tons fødevarehjælp fra Mission Øst. Pakkerne med bl.a. ris, bønner, madolie og salt vil kunne forsyne en familie i en hel måned, og når man ingenting har, er en sådan hjælpepakke forskellen mellem liv og død.
Hjælp til tusind familier
De 22 små lastbiler fordeler sig rundt i området, og i løbet af få timer er hjælpen uddelt til godt tusind familier. Den hårdt trængte befolkning i Vest-Mosul døjede først i over to år med Islamisk Stats brutale regime og er siden kommet i krydsild under kampene mellem de irakiske regeringsstyrker og IS-krigerne. Mission Øst er nu nået frem med hjælp til denne del af byen efter at have ydet en meget værdsat indsats i den østlige del af byen. Episoden med lastbilen viser, at det ikke er uden risiko at være nødhjælpsarbejder i Irak. Den illustrerer dog samtidig, hvordan man med god planlægning og de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger kan undgå at udsætte sig selv – og de mange mennesker, man hjælper – for unødig fare, men tværtimod uddele nødhjælpen på sikker og forsvarlig vis. ”Nøglen til vores strategi er at bringe fødevarerne ind på små lastbiler, som nemt og ubemærket kan trænge langt ind i den vestlige bydel. Så undgår vi kaotiske madfordelinger på store, åbne pladser, hvor det er den stærkes ret, og hvor civile ofte mister livet, fordi de kommer under beskydning,” siger Knud Andersen.
To biler i reserve
Ydermere sørger man for – som Knud Andersen gjorde den aprildag – at have et par tomme lastbiler i reserve i tilfælde af uheld. Den beslutning reddede dagen for næsten 300 mennesker i Vest-Mosul, der modtog fødevarepakker, som de ellers ikke ville have fået. Mission Østs indsats vil i den kommende tid gøre en forskel for yderligere tusinder af mennesker i Mosul. I skrivende stund kæmpes der fortsat for at befri byen. Hvis Islamisk Stat bliver slået på flugt, betyder det dog langtfra, at det er sikkert at vende hjem for de hundredtusinder af mennesker, der har forladt byen. Behovet for hjælp bliver heller ikke mindre. Ødelæggelserne er voldsomme, og de mennesker, der er blevet i Mosul, har ingenting tilbage. Det samme gælder dem, der vender hjem. Ifølge Knud Andersen vil flere end en kvart million mennesker i Mosul i de kommende måneder komme til at slås med næb og kløer for at få mad og rent vand. Derfor står Mission Øst klar til at hjælpe endnu flere i den irakiske storby.
Denne artikel stammer fra Mission Øst-magasinet nr. 3 2017. Læs hele magasinet her.