Mission Øst driver fire børnekrisecentre i Irak. Billedet her er fra Mosul.
Af Svend Løbner 2. feb 2020 |

Danskeres gavmildhed hjælper krigsbørn i Irak

Penge fra Danmarks Indsamling bliver omsat til et nyt krisecenter for børn, som er flygtet til den irakiske by Kirkuk, hvor 3.350 børn nu lever på gaden.

Danmarks Indsamling kulminerede lørdag nat, hvor der i alt blev indsamlet 82.104.925 kroner til børn på flugt. Mission Øst skal kanalisere nogle af pengene til et såkaldt tilskudsprojekt, der går ud på at oprette et børnekrisecenter i den krigshærgede irakiske by Kirkuk. 

Pengene skal hjælpe børn på flugt med at komme sig efter krigen, fungere socialt og komme i gang med skolen igen. Det er børn, der er flygtet fra sted til sted på grund af krigen, eller børn, der er vendt tilbage til Kirkuk med deres familier efter Islamisk Stats terror i byen. Nu prøver de at skaffe penge til deres familier, som bor i telte eller ødelagte huse.

En undersøgelse fra sidste år viser, at 3.350 børn lever på gaden i Kirkuk, hvor nogle må klare sig med tiggeri. Er de heldige at finde et arbejde, tjener de typisk under 8 kroner om dagen for 8 timers arbejde.

På gaden kan børnene opleve daglige overgreb og grov udnyttelse. Samtidig går de glip af skolegang – dels fordi de bevæger sig fra sted til sted, og dels fordi der ikke er skoler nok i byen.

Mission Øst vil derfor oprette et børnekrisecenter i byen, hvor børnene dels kan få psykosocial hjælp til traumebehandling efter overgreb, dels opleve et normalt børneliv med leg og sport, og sideløbende lære basale skolefag, så de er bedre rustet til at komme i skole igen.

“Børnene har måttet flygte fysisk. Nu flygter de psykisk. De skal have hjælp til at standse op, finde ro og opbygge en tilværelse på ny,” fortæller Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.

Nogle af børnene har mistet deres forældre. Andre har forældre, som er traumatiserede. Centret vil derfor støtte forældre og andre omsorgspersoner i at skabe så trygge rammer for børnene som muligt. Samtidig oplæres skolelærere og nøglepersoner fra lokale foreninger i børns rettigheder og beskyttelse.

Mission Østs lokale medarbejdere er lige nu i gang med at finde egnede lokaler til børnekrisecentret. Derefter skal lokalerne sættes i stand og dygtige lærere og pædagoger skal ansættes. Efter sommerferien er centret klar til at modtage hundredvis af børn fra gaden.

Mission Øst har lang erfaring med børnekrisecentre i Irak. Hjælpeorganisationen driver lige nu fire af slagsen – bl.a. for fordrevne yezidier på Sinjar-bjerget. Et mobilt team skaber desuden aktiviteter for børn i lejre, hvor familier stadig venter på, at deres landsbyer bliver sikre nok til, at de kan vende hjem.

Donér