Træning fra Mission Øst fik burmesiske kvinder til at gå sammen om salg af chili. Mere viden giver bedre fortjeneste, og det bringer befolkningen ud af fattigdom.

Forestil dig, at du aldrig har haft en bankkonto. Pengesedler er noget, du kun ser, når du vandrer til Indien for at sælge dine hjemmedyrkede chilier og købe ris. Mangler du ellers noget, bytter du dig til det med de afgrøder, du selv har dyrket. Eller klarer dig uden.

En øjenåbner

Sådan er livet for befolkningen i den fattige Chin State i Burma. Men med træning fra Mission Øst får de fattige landsbyboere vigtig viden, hvormed de løfter sig selv ud af fattigdom. Et eksempel er salget af chili, som mange kvinder blandt Mara-folket dyrker. Hver for sig plejede de at gå seks dage frem og tilbage til Indien for at sælge frugterne til en meget lav pris. Over halvdelen gik til rejseomkostninger. Men efter træning fra Mission Øst om værdikæder – analysen af hvilke aktiviteter, der kan give et produkt mere værdi – ændrede kvinderne fremgangsmåde.

Chokerende høj fortjeneste

“Vi fandt ud af, at opkøberne brugte chilierne til at lave pulver, og de havde en fortjeneste på 50 procent,” fortæller Mai Ki, der er projektleder for Mission Østs lokale partner i Burma. “Så hvis vores kvinder selv laver chilien til pulver, og tusind kvinder lejer en lastbil, og kun to kvinder tager afsted, har vi sparet 5.000 rupees (ca. 500 kr., red.). Det blev vi meget chokerede over at finde ud af. Vi er ikke vant til at håndtere pengesager og har ingen fornemmelse for forretning.”

Øjenåbner

De fattige landsbyboere i det vestlige Burma lærer også om mere effektiv dyrkning af grøntsager ved at analysere jordbunden og bruge gødning. Ved at træne lokale organisationer – kaldet kapacitetsopbygning – sikrer Mission Øst, at samfundet kommer til at klare sig på sigt.

Regnskabet gav mavepine

Mission Øst giver også den lokale partnerorganisation i Burma træning i bl.a. regnskabsførelse, så de selv kan søge penge fra fonde og køre deres egne projekter.

Mai Ki forklarer: “Før plejede vi at skrive vores regnskab ind i word-filer. Vi måtte stå tre mennesker om en lommeregner og tjekke tre gange for ikke at regne forkert. Det var spild af tid, og vi fik altid helt ondt i maven, fordi vi var bange for at lave fejl. Så viste Kendrah Jespersen fra Mission Øst os, hvordan programmet Excel virkede. Det var spændende for os at se, hvordan man kunne lave udregningen i et snuptag. Kapacitetsopbygning er som at få åbnet sine øjne, og det giver virkelig positiv forandring,” slutter Mai Ki.