Yasmin redder liv i sin egen lejr | Mission East

Yasmin redder liv i sin egen lejr


Da Yasmins far døde, mistede hun og familien alt håb, men som sundhedsarbejder har hun fået en ny chance. Foto: Jenny Stoecker, MTI
Især børnene bliver hårdt ramt, hvis en epidemi bryder ud i Nayapara-lejren i Bangladesh. Foto: Jenny Stoecker, MTI

Yasmins far flygtede fra Myanmar for mange år siden. Nu er datteren sundhedsarbejder og forebygger livstruende sygdomme blandt andre rohingyaer i en flygtningelejr i Bangladesh.

Af Jenny Stoecker, Medical Teams International – april 2018

Yasmin er en kvik, engageret ung kvinde, der brænder for at hjælpe andre mennesker. Som sundhedsarbejder i flygtningelejren Nayapara i Bangladesh er hun en del af et større team, der besøger over 1.000 rohingya-familier om ugen.

Sundhedsteamet, der drives af Mission Østs partnerorganisation Medical Teams International, oplyser beboerne om hygiejne og hjælper med at forebygge udbrud af livsfarlige epidemier i den tæt befolkede lejr. På den måde er Yasmin med til at redde menneskeliv i sit eget lokalsamfund.

Faderen flygtede i 1990’erne

Yasmin har boet i Nayapara hele sit liv. Hendes far var en del af en tidligere bølge af rohingyaer, der forlod Myanmar i begyndelsen af 1990’erne for at undslippe konflikt og forfølgelse. Dengang krydsede omkring en kvart million mennesker grænsen mellem Myanmar og Bangladesh. Siden august 2017 har den hidtil største flygtningestrøm – tæt på 700.000 rohingyaer – søgt tilflugt i Bangladesh, hvor størstedelen af dem har slået sig ned i overfyldte lejre. Titusinder af rohingyaer bor i Nayapara-lejren.

Da Yasmins far kom til Nayapara, lykkedes det ham at finde landbrugsarbejde uden for lejren. Han giftede sig med en lokal kvinde, og de opbyggede en tilværelse i lejren. For bedre at kunne sørge for Yasmin og hendes fire søskende og bl.a. betale for deres skolegang, rejste han til Malaysia for at arbejde. “Han ønskede, at jeg skulle gå i skole og håbede, at jeg kunne blive læge,” fortæller Yasmin.

Ramt af tragedie

Men for tre år siden, da Yasmin gik i 9. klasse, blev hun og hele hendes familie ramt af en tragedie. Faderen døde pludseligt i Malaysia. Det betød blandt andet, at Yasmin og hendes fire søskende ikke længere kunne betale for deres skolegang. ”Han døde, og mit håb døde med ham,” siger hun.

Da Medical Teams International oprettede et sundhedsprogram for flygtningene i Nayapara-lejren, var Yasmin ikke i tvivl om, at hun ville være en del af det.

”Jeg ønsker at hjælpe andre med den uddannelse, jeg nu engang har – at være sundhedsarbejder giver mig mulighed for at gøre netop det,” siger den unge kvinde.

Som de andre lokale sundhedsarbejdere, Mission Østs samarbejdspartner har oplært, får hun en beskeden løn for sit arbejde. Hun sparer op og satser på snart at vende tilbage til skolebænken. En dag vil Yasmin gerne være lærer – og opgaven som sundhedsarbejder betyder, at hun allerede nu får øvet sig på lærergerningen.

---------------------------------------------

Hjælp mod farlige epidemier

Siden august 2017 er næsten 700.000 rohingyaer flygtet fra forfølgelser i Myanmar til Bangladesh. Langt de fleste bor i overfyldte lejre, hvor risikoen for livstruende epidemier er enorm, især nu, hvor regntiden begynder. Mission Øst forebygger livsfarlige sygdomme gennem Medical Teams International, der opretter sundhedsklinikker, laver vaccinationsprogrammer og lærer flygtninge som Yasmin at oplyse om hygiejne blandt lejrens beboere og uddele sæbe og midler mod diarré.