Armenien kæmper for at stoppe hiv-epidemien

Hiv/aids er et stort tabu i Armenien, og smitten sig spreder sig hurtigt. Global Fund har netop givet 30 millioner kroner til Mission Østs program på området.

Mange af de hårdt ramte lande i Afrika melder om fremskridt på hiv/aids-området, men i Østeuropa eksploderer epidemien. Det gælder også i Armenien, hvor der er brug for langt mere præventivt arbejde.
 
”Både sex og hiv/aids er tabuiseret, så det armenske samfund har brug for hjælp, hvis udviklingen skal vendes. Vi kan se, at programmerne virker. Men vi har brug for at styrke indsatsen og nå endnu flere, hvis spredningen af hiv/aids for alvor skal stoppes,” siger Raffi Doudaklian, der er Mission Østs landeleder i Armenien.
 
I 2004 blev hiv/aids i Armenien hovedsageligt spredt blandt narkomaner gennem inficerede nåle, men allerede tre år senere var sygdommen nået længere ud, og den smittede hovedsageligt gennem kønslig omgang. De præventionsprogrammer, som er blevet sat i gang, har vist sig at være effektive, og de har allerede bremset smitten blandt narkomaner og sexarbejdere, som er nogle af de mest udsatte grupper.
 
”Vores mål er at reducere antallet af smittede blandt de mest udsatte grupper til under 5 procent i 2015. Det vil effektivt bremse udbredelsen af denne forfærdelige sygdom,” siger Raffi Doudaklian.
 
Hiv/aids er tabu
Gennem Mission Østs program har flere end 450.000 unge indtil nu fået undervisning om hiv/aids, 3,2 millioner kondomer er blevet uddelt, og op mod 12.000 gange er der blevet ydet rådgivning og udført hiv-tests. Programmet inkluderer blandt andet præventivt arbejde blandt de mest udsatte grupper, hiv-tests og omsorg og støtte til mennesker, som lever med hiv/aids.
 
”Der er brug for en markant stærkere indsats for at undgå, at flere bliver syge. Med donationen på 30 millioner kroner fraGlobal Fund kan Mission Østs præventive program i Armenien nu gå ind i næste fase og gøre endnu mere for de mest udsatte grupper, siger læge og generalsekretær i Mission Øst, Kim Hartzner, der er medicinsk rådgiver på projektet.
 
Ifølge UNAIDS voksede antallet af mennesker i Østeuropa, som lever med hiv, fra 410.000 til 1,5 millioner fra 2001 til 2010.
 

Donér