Nød lærer kvinde at styre sin business

Afghanske kvinder er traditionelt set underordnet mændene i status og lever ofte marginaliseret i samfundet som hustru og mor. For nogle er det lykkedes både at forsørge familien, opnå økonomisk uafhængighed og blive respekteret i lokalsamfundet.

Allerede som helt ung drømte Saleha om engang at blive en økonomisk uafhængig kvinde, respekteret i sit lokalsamfund og værdsat af sin familie - vel vidende at kvinder i Afghanistan traditionelt set er underordnet manden og marginaliseret som køn. Saleha, der i dag er 49 år, blev mor i en ung alder og måtte tidligt lære at balancere sin status - på den ene side hustru og mor med ansvar for familien og den anden side en kvinde, der kunne realisere sine drømme.

En tragedie fik drømmen i gang 

Syv børn efter stod Saleha som 36-årig kvinde og skulle forsørge hele familien, da hendes mand, som var leder af et lokalt udviklingsråd, blev alvorligt 
såret under konflikterne i landet. Tragedien for familien blev yderligere forværret, da parrets ældste søn, som var soldat, blev såret i kampen mod Taliban. Hændelserne satte Saleha over for valget mellem at forblive den mor og hustru, som samfundet traditionelt forventede af hende. Eller at realisere sin drøm om at blive en økonomisk selvstændig kvinde. Hun valgte begge dele. 

Sund ernæring gennem egen køkkenhave

Saleha mødte Mission Øst gennem et projekt i 2018, hvor hun blev valgt til at blive medlem af en selvhjælpsgruppe:  ”Det første jeg lærte gennem Mission Øst, var at så frø i min egen køkkenhave, og høste grøntsager der dækker min families ernæringsmæssige behov. Det var hårdt arbejde, som belønnede sig, da jeg i min lille køkkenhave producerede mere end 200 kg tomater, 300 kg squash, 80 kg agurk og 300 kg løg. Det var meget mere, end vi kunne spise i min familie. Derfor lærte jeg, hvordan jeg kunne forarbejde grøntsagerne, så de kunne holde sig længere. Ud af tomaterne lavede jeg 120 kg tomatpuré, mine squash byttede jeg til frugt, og tilberedte det til æblesyltetøj og pickles,” forklarer Saleha. 
 

Tilfredshed med at være selvforsørgende

Saleha blev, som en af de storproducerende kvinder i selvhjælpsgruppen, valgt ind i en større gruppe af fødevareproducenter, der også indsamler æg og grøntsager og forarbejdede fødevarer, som bliver solgt på markedet.  
 
Med en kontant indtjening fra egne produkter og produktionsgruppens produkter, som hun får en procentdel fra, får hun kontanter til dagligdagen. Derudover har hun taget et lån i en af selvhjælpsgruppernes lånekasser, og har brugt pengene til lægelig behandling af sin søn og mand. Hun har også købt ti kyllinger, og har planer om at købe en ko, så familien kan mælk og yoghurt til eget forbrug og til salg på markedet.  
 
”Nu tjener jeg selv 1000-1500 kr. pr. måned. Det betyder, at jeg kan forsørge min familie, samtidig med at jeg gennem selvhjælpsgruppen kan dele erfaringer og videregive dem, så andre kvinder kan gøre det samme. Min drøm om at man som kvinde i Afghanistan kan gå fra at være ubetalt husmoder og plejer, til at få en indtjening og forsørge familien er realiseret efter jeg fik de rigtige redskaber. Det giver en indre styrke og følelse af lykke og tilfredshed at være selvforsørgende.”
 

Donér