Nadia Nadiam foran Københavns Rådhus

Fra nulpunkt til elitesportens tinder

Nadia Nadim har taget hele turen.  Den første del af den på flugt fra Taleban.  Danmarks kvindelige stjerneangriber og første danske landsholdsspiller med  flygtningebaggrund fortæller her, hvad  der har givet hende drivkraften til at  gå efter trofæet.
 

I 2001 rykker Mission Øst ind i Afghanistan med akut nødhjælp til en befolkning, der har fået revet tæppet væk under sig i krigen mod Taleban. Kort tid forinden har Nadia Nadim, der på det tidspunkt er ni år gammel og bor i Kabul, mistet sin far, Rabena Khans. Som højtstående general i den afghanske hær er han blevet bortført og henrettet af Taleban. Nadias mor, Namida, der nu er blevet alene med fem små piger, frygter for sit og pigernes liv og vælger at flygte. Ved et tilfælde havner de i 2003 i Danmark på et asylcenter i Nordjylland. 

 

Alt var kaos

Vi fanger Nadia Nadim på telefonen fra Georgien mellem to landskampe i den igangværende EM-klassifikationsrunde. Da vi får Nadia i røret, kommer hun lige fra den afsluttende træning inden den næste kamp mod Georgiens kvindelandshold.

Danmarks kvindelige stjerneangriber er fuld af energi og overskud. Faktisk næsten så meget, at ordene vælter over hinanden i deres iver efter at komme ud. Der er en beslutsomhed grænsende til rastløshed at spore i stemmen. Man fornemmer, at man taler med en person, der ikke spilder sin tid.  

Men det overskud var der ikke tilbage i 2000 efter at Nadia, hendes mor og søstre modtog nyheden om farens henrettelse: ”Det var virkelig hårdt. Alt var kaos og man anede ikke, hvad der ventede lige rundt om hjørnet. Vi vidste faktisk ikke, om vi ville være i live dagen efter,” siger Nadia.  
 

Aldrig tilbage til samme situation

Hvordan kom du personligt videre fra det eksistentielle nulpunkt?

”Jeg tror, da vi endelig kom til Danmark, havde vi oplevet så meget og været så meget igennem. Og pludselig står du i en situation, hvor du får en ny chance. Alle i min familie var meget opsatte på, at vi aldrig skulle havne i sådan en situation igen. At vi for enhver pris skulle blive til noget. Jeg tror, det var det, der var drivkraften.” Nadia tager en kort tænkepause og tilføjer:  
”Jeg har faktisk læst en del artikler, som viser, at de mest succesfulde mennesker i verden er nogen, der på et tidspunkt har fået nok af at være i en situation, om det så er fattigdom eller en oplevelse, de har haft, hvor de har sagt til sig selv:

"Jeg lover mig selv, at jeg aldrig skal havne i sådan en situation igen". Det kan jeg genkende fra mig selv. Man får ekstra hunger. Jeg har det stadigvæk sådan, at jeg aldrig vil opleve de ting igen. Jeg vil ikke opleve de følelser igen, så simpelt er det.”
 

"Jeg vil aldrig opleve de følelser igen. Så simpelt er det"

 

Nadia Nadim i sejrsrus

Det handler om at slappe af indvendigt

Mange af de mennesker – og især børn - som Mission Øst hjælper i Afghanistan, er meget påvirkede af traumer pga. krig og fordrivelse. Og da vi nævner det for Nadia, hvis barndom har været tydeligt mærket af krigen, siger hun:  

”Folk tackler traumer forskelligt i livet. Nogle har behov for at tale om det, og andre gemmer det væk. Jeg har aldrig haft behov for at snakke om tingene, for det er ikke sådan, jeg føler, jeg kan komme af med det. Og det hjælper mig ikke. For mig handler det mere om, hvad der er inde i mit hoved og finde ud af, hvordan jeg slapper af indvendig.” 

 

"Jeg har aldrig haft behov for at snakke om tingene"

Finder ro i bøn og meditation

I den forbindelse fortæller Nadia, hvordan hun fandt et middel til at hjælpe sig selv af med de mareridt, hun blev hjemsøgt af den første tid i Danmark, mens hun og familien stadig boede på asylcentret:  

”Det var faktisk min moster, der sagde til mig en dag, at jeg måske skulle prøve at bede, inden jeg gik i seng. Det prøvede jeg, og siden da har jeg faktisk ikke haft mareridt.”  

Nadia finder i dag stadig indre ro ved at bede og bruger bønnen som en form for meditation, især inden hun står over for en afgørende kamp, der kræver dyb koncentration:  

”For mig er bøn og meditation næsten samme ting, når man lige bruger 10 minutter til en time til at lukke alt det, der sker omkring en ude og koncentrere sig om det, der sker indeni sig selv.”

Nadia Nadim ankommer

Fakta om Nadia Nadim


• Født i 1988 i Herat i det nordvestlige Afghanistan. Opvokset i Kabul

• Blev i 2009 den første danske landsholdsspiller med flygtningebaggrund

• Læser medicin på Aarhus Universitet og har en drøm om at arbejde for Læger Uden Grænser

• Blev i 2017 kåret til Årets Dansker af Berlingske • Udgav sidste år bogen ”Min Historie”

• Var med til at vinde EM-sølv i 2017 med det danske landshold

• Spiller til daglig i den franske Ligue 1 klub Paris Saint-Germain 
 

Donér